Eén van de sauzen die ik altijd in de koelkast heb staan, is barbecuesaus.
De heerlijke zoetzure smaak zorgt ervoor dat het bij veel gerechten past. Serveer het bij een goed stuk vlees, tussen de middag bij de tosti, op een hamburger of bij je broodje pulled pork. En het mooiste aan deze saus is, dat je hem heel gemakkelijk zelf kunt maken.
De meeste ingrediënten heb je waarschijnlijk gewoon in je koelkast en voorraadkast staan. Hou je van pittig dan kun je ervoor kiezen om chilisaus of tabasco toe te voegen. En ook met de andere ingrediënten kun je prima variëren. Meer of minder suiker, extra mosterd. Zo maak je deze heerlijke saus helemaal naar je eigen smaak.
Dit heb je nodig
(voor ca. 200 ml)
200 ml ketchup
1 eetlepel sojasaus
1 eetlepel (gladde) mosterd
1 eetlepel worcestershiresaus
2 eetlepels donkerbruine basterdsuiker
eventueel tabasco of chilisaus naar smaak
Zo maak je het
- Doe alle ingrediënten in een steelpan en meng ze goed door elkaar heen.
Breng het mengsel dan aan de kook terwijl je goed roert.
Als de saus begint te bubbelen, zet het vuur dan zacht en laat dit zo’n 10-15 minuten zachtjes pruttelen. Blijf wel regelmatig roeren, anders heb je kans dat de saus verbrandt. - Wanneer de saus mooi ingedikt is dan haal je de pan van het vuur.
Laat de saus een beetje afkoelen en schenk hem dan over in een schone (weck)pot.
Deze barbecuesaus is, mits verpakt in een goed afgesloten pot, zeker een paar weken te bewaren in de koelkast.
Geef een antwoord