Pulled pork
Als ik één gerecht moet kiezen waar we hier in huis nooit zat van worden, is het wel pulled pork.
Goed bereid kost even tijd in dit geval, maar dan heb je ook wat. Heerlijk zacht vlees, geserveerd op een vers broodje met een paar lepels zelfgemaakte barbecuesaus. Daar kan weinig aan tippen!
Ik maak pulled pork altijd met procureur, oftewel varkensnek. Dit is verkrijgbaar bij de meeste slagers. Je kunt het ook bereiden met schouderkarbonade of hamlappen, maar ervaring heeft mij geleerd dat je met procureur het meest malse vlees krijgt. Ik geef je het recept voor bereiding in de slowcooker en die voor de ovenbereiding. Het grote voordeel aan de slowcooker is natuurlijk dat je gewoon je gang kunt gaan terwijl het vlees gaart. Wanneer je geen slowcooker hebt, is de oven een hele goede tweede. Controleer dan wel af en toe of er nog genoeg vocht in de pan zit.
Dit heb je nodig
(voor 4-5 personen)
1 kilo procureur
200 ml water
75 ml witte wijnazijn
250 ml barbecuesaus
2 el milde mosterd
1 el worcestershire sauce
2 el donkerbruine basterdsuiker
4 grote sjalotten, gesnipperd
4 teentjes knoflook, uitgeperst
2 tl gerookt paprikapoeder
2 tl gedroogde tijm
1 tl cayennepeper
zout en peper naar smaak
Zo maak je het (in de slowcooker)
- Haal het vlees een uur van tevoren uit de koeling, zodat het op temperatuur kan komen.
Plaats alle ingrediënten, behalve het vlees, in de pan van de slowcooker en meng ze goed door elkaar. Leg dan het vlees in de pan. Zet de slowcooker op de hoogste stand en de timer op 6 uur. - Wanneer de kooktijd voorbij is, verplaats je het vlees naar een grote plank of kom. Plaats een zeef op een schone pan en schenk hier het braadvocht doorheen. Zet de pan op het vuur en breng dit aan de kook. Zet het vuur zachter en laat het koken tot het enigszins ingedikt is. Zorg wel dat je het regelmatig roert, zodat het niet aanbrandt.
- Leg het vlees weer terug in de slowcooker en zorg dat de warmhoudstand aan is. Neem twee vorken en trek het vlees uit elkaar totdat je geen hele grote stukken meer over hebt. Voeg als laatste een paar eetlepels van de ingekookte saus toe aan het vlees en meng dit er goed doorheen.
- Serveer de pulled pork op een knapperig broodje met een frisse coleslaw en frietjes. Zet eventueel de overgebleven saus op tafel voor de liefhebber. Enjoy!
Zo maak je het (in de oven)
- Meng alle ingredienten, behalve de procureur zelf, in een braadpan goed door elkaar heen. Leg hierop de procureur en wentel deze even rond zodat alle zijden bedekt zijn.
- Zet de braadpan, met de deksel erop, in het midden van een voorverwarmde oven van 150 graden. Draai het vlees elk uur en controleer of er nog genoeg vocht in de pan zit. Voeg eventueel een scheutje water toe zodat de pan niet droogkookt en aanbrandt.
- Laat het vlees in ongeveer 6 uur garen. Het is klaar wanneer het vlees gemakkelijk uit elkaar valt.
- Verplaats het vlees van de pan naar een grote schaal en trek het vlees met twee vorken uit elkaar. Zet de braadpan op middelhoog vuur en verwarm het kookvocht dat nog in de pan zit. Voeg eventueel nog een beetje water toe. Voeg het uit elkaar getrokken vlees weer toe aan de pan en meng alles nog even goed door elkaar.
- Serveer de pulled pork op een broodje met coleslaw en barbecuesaus. Enjoy!
Wat een heerlijk nee meer dan heerlijk recept !!
We hebben echt gesmuld !!
Zowel van de bbq saus als van het vlees en de salade !!
Overduidelijk een blijvertje! !
Wat heerlijk om te horen! Hier blijft het ook een absolute favoriet!
Ik heb 1,5kg procureur. Ik durf alleen het vocht in je recept niet direct te verdubbelen. Maak jij weleens meer en hoe die je dat?
Hi Kim,
Ik zou inderdaad niet de hoeveelheid vocht verdubbelen, maar wel iets meer gebruiken. Als ik een grotere hoeveelheid maak, gebruik ik de helft meer aan vocht. Succes!
Groetjes,
Hilde