Brownie cookies
In principe ben ik helemaal niet zo’n chocoladefan. Ik vind het echt heel lekker, maar ik haal het niet vaak in huis en als ik het in huis heb dan vergeet ik het negen van de tien keer. En toch zijn deze brownie cookies wel heel erg favoriet bij mij. Ook al maak ik ze niet vaak. Maar als ik ze maak, dan geniet ik er dubbel van.
Juiste voorbereiding
Misschien maak ik niet vaak brownie cookies, omdat het nogal lang duurt voordat je van het deeg balletjes kunt gaan maken om ze daadwerkelijk te bakken. Het deeg moet namelijk minimaal 4 uur rusten in de koelkast en dit is echt een hele belangrijke stap in het proces. Koel je het niet lang genoeg, dan wordt het allereerst een enorme knoeiboel zo gauw je het wilt gaan verwerken. Het deeg blijft tijdens het rollen aan je handen plakken en werkt echt niet prettig. Daarnaast zullen de brownie cookies absoluut niet zo mooi bakken wanneer het deeg niet koel genoeg is en dat is uiteraard heel zonde. Dus haast je niet en maak het deeg het liefst alvast een dag van tevoren, zodat je zeker weet dat dit goed komt.
Nog een tip: schaf een mooie ijstang aan om het deeg in balletjes te verdelen. Zeker voor dit recept is dat zeker een aanrader, zodat je mooie, gelijke cookies krijgt. Ik heb zelf deze recentelijk gekocht en die werkt erg prettig!
Crinkle cookies
Ik noem deze koekjes brownie cookies, omdat ik ze daar gewoon het meeste naar vind smaken. Ze zijn van buiten een beetje krokant en van binnen heerlijk chewy. Dus precies zoals mijn fudgy brownies, helemaal perfect. Nu ben ik de koekjes ook wel eens elders tegengekomen en daar worden ze crinkle cookies genoemd. Naar het effect dat je krijgt door de balletjes deeg door poedersuiker te rollen. In de oven scheuren krijg je barsten in dat laagje en dat zijn de ‘crinkles’. Hoe je ze ook noemt, ik weet zeker dat als je deze brownie (of crinkle) cookies een kans geeft, dat je net zo gek op ze wordt als ik ben!
In een afgesloten koektrommel kun je de brownie cookies trouwens zeker een week bewaren. Ons is dat nog nooit gelukt ;). Enjoy!

Brownie cookies
Ingrediënten
- 85 gram cacao
- 400 gram kristalsuiker
- 125 ml arachideolie (of een andere plantaardige olie)
- 3 eieren
- 2 tl vanille-extract
- 250 gram bloem
- 2 tl bakpoeder
- 0,5 tl zout
- 50 gram poedersuiker
Instructies
- Meng in een kom de kristalsuiker met het zout en de cacao en roer dan de olie en het vanille-extract door dit mengsel. Het kan nu wat klonterig/kruimelig worden maar dat komt helemaal goed. Voeg één voor één de eieren toe. Je zult merken dat het mengsel nu weer meer vloeibaar wordt.
- Roer dan de bloem en het bakpoeder door het beslag en blijf roeren tot je een egaal donkerbruin deeg krijgt. Dek dit af met huishoudfolie en zet het minimaal 4 uur in de koelkast.
- Bekleed 2 bakplaten met bakpapier en verwarm de oven voor op 180 graden. Doe de poedersuiker in een diep bord en haal het deeg uit de koeling. Neem nu steeds een flinke eetlepel van het deeg en rol hier een balletje van. Rol deze balletjes door de poedersuiker zodat ze volledig bedekt zijn. Leg de besuikerde balletjes op de bakplaten en zorg dat je wel voldoende ruimte er tussen laat, ze lopen namelijk nog uit.
- Schuif de eerste bakplaat in de oven en bak de brownie cookies 10-12 minuten. Haal ze uit de oven en bak de volgende lading. Laat de cookies even afkoelen op de bakplaat en verplaats ze dan naar een taartrooster zo gauw ze wat steviger aanvoelen.
Erg lekker alleen zakte de koeken in elkaar als een platte pannenkoek. Ze zaten allemaal vast als 1 grote plaat terwijl ik best veel ruimte had bewaard
Hi Roy,
Dat zou zeker niet moeten! Heb je het deeg wel lang genoeg laten koelen? Dat is echt een hele belangrijke stap in het recept..
Groetjes,
Hilde
4 uur in de frigo gekoeld maar je kan van je deeg nog steeds geen bolletjes rollen. Vergeet je arachide olie in koekjes maar, best boter gebruiken.
Hi Bart,
Wat jammer dat het de eerste keer niet is gelukt! Bij mij (en anderen) is het tot nu toe elke keer goed gegaan.
Het recept zegt ook minimaal 4 uur, dus misschien eens proberen nog langer te koelen?
Hoop dat je het recept nog een kans wilt geven 🙂
Groetjes,
Hilde
Lekker en makkelijk. Ideaal om in de avond voor te bereiden en in de ochtend te bakken. Ik ga deze zeker nog vaker maken met de kids, denk wel dat ik het recept dan halveer en kleine koekjes er van maak.
Hi Elisa,
Lekker zijn ze hè? En heel leuk om met de kinderen te maken inderdaad 🙂
Groetjes,
Hilde
Ik ben ze nu zelf aan het maken, maar had er al een paar geproefd en ze smaken echt geweldig!
Ah, zo fijn om te horen! Ik moet ze zelf ook snel weer eens maken 🙂
Ze zijn echt super lekker. Wij hadden niet veel tijd, maar met 1 uur koelen is het toch gelukt.
Super om te horen! Wij zijn er ook dol op 🙂
Zou je de bloem kunnen vervangen door iets anders voor mensen die geen bloem mogen.? Havermeel of iets dergelijks??
Mvg Annemarie
Hi Annemarie,
Ik werk zelf niet met havermeel, maar als ik glutenvrij wil bakken, dan neem ik glutenvrije bloem uit de winkel. Lidl heeft dit vaak voor een prima prijs 🙂
Groetjes,
Hilde