Pindakaaskoekjes | Peanut Butter Cookies
Opgegroeid met legio Amerikaanse series op de buis vroeg ik mij al jaren af of die peanut butter cookies (pindakaaskoekjes) waar ze het altijd over hadden echt zo lekker zijn. Dus wat doe je dan? Precies: zelf bakken! Net als bij chocolate chip cookies hou ik meer van een zachte dan een brosse variant. Ik heb dus wat geëxperimenteerd met ingrediënten en een flinke stapel heerlijke pindakaaskoekjes was het resultaat.
Gek op pindakaas
Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik ben echt gek op pindakaas! Het allerliefst eet ik het op een versgebakken snee brood met roomboter. Je hoeft me er nog net niet voor wakker te maken, maar het lijkt me wel heerlijk om ’s ochtends wakker te worden en hiermee te kunnen beginnen. Dus dan is het verwerken van pindakaas in gerechten, zoals deze Peanut Butter cookies sowieso een goed idee in mijn ogen.
Met of zonder stukjes pinda
Voor dit recept heb ik zelf gebruik gemaakt van pindakaas zonder stukjes, dus de gladde versie. Ik heb nog nooit geprobeerd de Peanut Butter cookies te maken met de variant mét stukjes. Wil jij dit wel, of heb je alleen zo’n pot pindakaas in huis, doe het dan vooral! Wie weet maakt dit die koekjes nog een stuk lekkerder.
Baktips
Ik raad je aan om 2 bakplaten voor dit recept te gebruiken. Wanneer de eerste lading (van 6) koekjes klaar is en staat af te koelen, kun je meteen de volgende batch in de oven zetten. Je moet namelijk wel wat ruimte tussen de Peanut Butter cookies houden, zodat ze niet aan elkaar bakken tijdens hun baktijd in de oven. Heb je een ijstang in huis? Gebruik die dan zeker om het deeg te verdelen! Zo krijg je cookies die even groot zijn. Is toch altijd fijn voor het oog ;).

Peanut Butter Cookies | Pindakaaskoekjes
Ingrediënten
- 200 gram bloem
- 0,5 tl bakpoeder
- 0,5 tl baking soda
- 130 gram roomboter (op kamertemperatuur)
- 200 gram lichtbruine basterdsuiker
- 0.5 tl vanille-extract
- 1 ei (losgeklopt)
- 300 gram pindakaas (zonder stukjes)
Instructies
- Verwarm de oven voor op 175 graden en bekleed de bakplaat/bakplaten met bakpapier. Meng in een kom bloem, bakpoeder en baking soda en zet dit even opzij.
- Doe de roomboter en basterdsuiker in een mengkom en mix dit net zolang tot het iets is toegenomen in volume en duidelijk lichter van kleur is geworden. Voeg nu het ei en vanille-extract toe en mix dit goed door. Meng als laatste de pindakaas door het mengsel heen.Schep dan lepel voor lepel het bloemmengsel er doorheen terwijl de keukenmachine/mixer blijft draaien. Voeg pas weer een lepel bloem toe als de vorige volledig is opgenomen. Als het deeg egaal van kleur is, kun je de mixer uitzetten.
- Vorm nu balletjes van het deeg met 2 eetlepels of een ijstang. Voor kleinere koekjes hou je de grootte van een mandarijn aan. Wil je lekker grote koeken, dan maak je de balletjes deeg dus ook groter. Leg 6 balletjes op het beklede bakblik. Zorg dat er zo'n 10 cm tussen zit want ze lopen nog uit. Druk de balletjes een klein beetje plat met een vork zodat er mooie streepjes bovenop komen.
- Schuif het bakblik in de oven en bak de koekjes 12-15 minuten. Ze zijn klaar als de zijkanten en bovenkant goudbruin zijn. Haal de koekjes uit de oven en schuif het volgende bakblik erin. Laat de koekjes eerst goed afkoelen op de bakplaat. Ze zijn nog zacht als ze uit de oven komen, maar worden steviger naarmate ze verder afkoelen. Als ze stevig genoeg zijn, verplaats je ze naar een taartrooster om volledig af te koelen.
- Bewaar de Peanut Butter Cookies in een afgesloten koektrommel, maximaal een week. Als dat lukt.. Enjoy!
Geef een reactie