Het is weer herfst en dus tijd voor savooiekool. Ik word daar persoonlijk altijd heel erg blij van, want het doet me meteen terugdenken aan de kool met gehakt die mijn moeder er vroeger mee maakte. Ik heb dat recept nu gelukkig zelf en gaf ze een Slowfoody-twist door er deze deze koolrolletjes van te maken. Zelfde smaak, maar met mijn eigen draai eraan. Zo kwam ik dan ook op het idee van onderstaand recept voor Italiaanse koolrolletjes.
Je kunt dit gerecht uiteraard ook prima in de oven maken, maar het grote voordeel aan bereiding in de slowcooker is dat je er niet bij hoeft te blijven. Daarnaast vind ik de smaak zoveel beter, omdat de kruiden echt de tijd hebben om in het vlees en de saus te trekken. Wel heb ik de rolletjes nog even gegratineerd in de oven, nadat ze uit de slowcooker kwamen. Gewoon omdat die gesmolten kaas bovenop toch net even dat beetje extra geeft. Hoeft dus niet, maar ik raad het absoluut aan! Ook heb ik in dit recept gebruik gemaakt van umami tomatenpasta. Umami wordt na zoet, zuur, bitter en zout de vijfde smaak genoemd. Je koopt een tube umami tomatenpasta gewoon bij de supermarkt. Ik gebruikte de Taste 5 Umami Tomato Paste. Echt een aanrader!
Dit heb je nodig
(voor 4 personen)
Voor de rolletjes
8 grote bladeren savooiekool
450 gram gemengd gehakt
1 ei
1 tl oregano
1 tl basilicum
1 tl majoraan
1 teentje knoflook, uitgeperst
2 tl umami tomato paste
2 beschuiten
zout en peper
Voor de saus
1 pakje (500 ml) gezeefde tomaat
1 blikje (400 gr) tomatenblokjes
2 teentjes knoflook, uitgeperst
1 tl oregano
1 tl majoraan
1 tl basilicum
Zo maak je het
Maak de koolrolletjes
- Haal de buitenste 8 bladeren van een savooiekool in zijn geheel van de kool af. Was ze even goed en blancheer ze dan een minuut of 5 in heet water tot ze wat zachter zijn geworden. Spoel ze goed af met koud water en laat ze uitlekken op een schone theedoek of keukenpapier. Snijd dan het dikste stuk van de steel van het blad in een punt eruit (zie foto).
- Meng het gehakt met het ei, de oregano, majoraan, basilicum, de knoflook en umami tomatenpasta goed door elkaar. Verkruimel de beschuiten en meng ook dit goed door het gehakt heen. Breng op smaak met zout en peper.
- Verdeel het gehaktmengsel in 8 gelijke delen en maak hier rolletjes van. Neem een koolblad en leg het rolletje gehakt boven de punt die je eruit hebt gesneden (zie foto). Vouw nu eerst de bovenkant van het blad over het gehaktrolletje, daarna de rechterkant en als laatste de linkerkant. Vouw beide bovenkanten om zodat je een mooi strak pakketje krijgt. Ga zo door tot je 8 koolrolletjes hebt.
Maak de saus
- Meng alle ingrediënten voor de saus goed door elkaar heen en breng op smaak met zout en peper. Schenk de helft van de saus in de pan van je slowcooker. Leg de koolrolletjes hierin en bedek ze met de andere helft van de saus.
- Zet de slowcooker 3,5 uur op high of 6 uur op low. Gratineer de rolletjes eventueel nog met wat geraspte kaas erover onder de grill. Serveer de koolrolletjes met vers gekookte pasta of wat grote stukken ciabatta. Enjoy!
Heb jij geen slowcooker maar wil je dit recept wel maken? Doe dan precies zoals hierboven maar doe het dan in een ovenschaal. Zet deze voor ongeveer 45 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden. Voeg eventueel het laatste kwartier wat Parmezaanse kaas toe.
Geef een reactie