Churros cupcakes | Foodblogswap
Wanneer je mij vraagt wat ik het meeste heb gemist in 2020, dan neig ik toch wel naar de vele foodie-evenementen en foodtruckfestivals. Als je de knuffels van vrienden en familie en spontaniteit in zijn algeheel buiten beschouwing laat uiteraard. Want dat staat met stip op nummer één. Ging ik eerder met grote regelmaat de hort op om nieuwe dingen op culinair gebied te proberen; in 2020 stond dat deel van mijn leven echt volledig stil. Normaal ga ik elke zomer minstens 1 keer met mijn jongens naar een foodtruckfestival en genieten we van allerlei heerlijke hapjes. En als ’toetje’ nemen we vaak churros, want die kan geen van ons weerstaan. Vandaar dat ik tijdens het struinen op Niki’s blog een churros cake tegenkwam, wist ik meteen wat ik ging maken; churros cupcakes!
Kaneel for the win
Naast het feit dat ik en mijn jongens dus gek zijn op churros, hou ik zelf enorm van kaneel. Waar veel mensen deze specerij voornamelijk in de herfst of winter gebruiken, zoek ik altijd wel een excuus om het ergens in te verwerken. Zoals in mijn blondies met kaneel, kaneelmuffins of snelle kaneelbroodjes. En mag ik als (weekend)ontbijt deze pancakes met kaneelsuiker aanraden? Er is iets met deze specerij die ervoor zorgt dat het hele huis een fijne sfeer uitademt. Wanneer je ermee aan het bakken bent uiteraard.
Slowfoody-twist
De twist die ik aan Niki’s recept gaf, was volgens mij al redelijk duidelijk. In plaats van de prachtige tulband die zij bakte, maakte ik juist individuele cupcakes. Het enige wat ik verder aanpaste, was dat ik de zure room uit haar recept verving door Turkse yoghurt. Vooral omdat ik dat werkelijk altijd in huis heb en dus niet de deur uit hoefde om boodschappen hiervoor te gaan halen. De yoghurt heeft hetzelfde effect als die zure room. Het geeft een frisse smaak en houdt de cupcakes heerlijk smeuïg. Voordeel van dit recept is dat ze minder lang in de oven hoeven en je ze makkelijk uitdeelt. Toch ga ik ook zeker nog eens de tulband-variatie van Niki maken en andere recepten van haar blog, want ze zien er stuk voor stuk verrukkelijk uit!

Churros cupcakes met kaneelsuiker
Ingrediënten
- 180 gram bloem
- 5 gram maizena
- 1 tl kaneel
- 1/4 tl baking soda
- 1/4 tl zout
- 125 gram roomboter (zacht)
- 185 gram suiker
- 3 eieren
- 2 tl vanille-extract
- 60 gram Turkse/Griekse yoghurt (op kamertemperatuur)
- ____________________________________________
- Voor de topping
- 50 gram suiker
- 1 tl kaneel
- 25 gram roomboter (gesmolten)
Instructies
- Verwarm de oven voor op 175 graden (160 graden hetelucht) en doe 12 papieren vormpjes in een muffinbakvorm. Zet even opzij. Zeef de bloem, maizena, kaneel en baking soda en zet ook opzij.
- Doe de boter en suiker in de kom van je mixer en klopt dit in ca. 5 minuten licht en luchtig op de hoogste stand. Zet de mixer op middelhoge stand en voeg 1 voor 1 de eieren toe tot ze helemaal zijn opgenomen in het botermengsel. Voeg het vanille-extract en de yoghurt toe en laat de mixer dit er nog even goed doorheen mengen.
- Voeg als laatste de gezeefde droge ingrediënten toe en mix nog heel even tot het net is vermengd. Verdeel het beslag over de papieren vormpjes en zet deze 22-24 minuten in de voorverwarmde oven. Wanneer ze goudbruin zijn en een satéprikker droog uit het midden van de cupcake komt, haal je ze uit de oven.
- Laat de cupcakes afkoelen op een taartrooster. Meng de suiker en kaneel voor de topping. Besmeer de bovenkant van elke cupcake met een dun laagje gesmolten boter en strooi er ruimschoots kaneelsuiker overheen.
Geef een antwoord