Kaneelmuffins
Er zijn twee seizoenen waarin ik heel vaak naar één specifieke specerij grijp. In de herfst en winter heb ik namelijk altijd enorm veel zin in kaneel. De warmte die kaneel geeft aan gerechten is echt zo ontzettend fijn als het buiten koud is. En in deze kaneelmuffin komt het zeker tot zijn recht.
Ik gebruik kaneel trouwens ook vaak in stoofpotjes als smaakmaker, maar het allerliefst bak ik er toch mee. Zoals wanneer ik deze heerlijke kaneelbroodjes bak voor een weldadig ontbijt of de brunch in het weekend. Of als ik zin heb in kaneel blondies als verrassende traktatie voor bij de koffie of thee. Zoveel mogelijkheden, zo weinig tijd! Gelukkig vond ik op een verloren zondag een momentje om deze heerlijke kaneelmuffins te creëren. Want oh my, wat zijn ze lekker! Met speculaaskruiden in het beslag, een laagje kaneelsuiker in het midden en kaneelkruimels bovenop kun je echt niet om de kaneel heen. En dat was nou precies mijn bedoeling!
Dit heb je nodig
(voor 12 stuks)
Voor de kaneelsuiker
50 gram kristalsuiker
1 el kaneel
Voor de kruimels
120 gram ongezouten roomboter, gesmolten
65 gram kristalsuiker
60 gram lichtbruine basterdsuiker
1 tl kaneel
snuf zout
160 gram bloem
Voor het muffinbeslag
195 gram bloem
90 gram lichtbruine basterdsuiker
1 theelepel speculaaskruiden
snuf zout
2 tl bakpoeder
¼ tl baking soda
180 ml karnemelk
80 ml arachideolie
2 eieren
1 tl vanille-extract
Zo maak je ze
Maak de kaneelsuiker
- Meng in een klein kommetje suiker en kaneel goed door elkaar heen. Zet opzij.
Maak de kruimels
- Doe de gesmolten, iets afgekoelde boter in een kom en voeg hier de beide suikers, kaneel, zout en bloem aan toe. Meng dit met een vork goed door elkaar tot het volledig is vermengd en het een kruimelig deegje wordt. Zet opzij.
Maak de muffins
- Verwarm de oven voor op 190 graden en doe 12 papieren vormpjes in een muffinvorm.
- Meng in een grote kom de bloem, basterdsuiker, speculaaskruiden, bakpoeder en baking soda goed door elkaar. Doe de karnemelk, olie, eieren en vanille-extract in een andere kom en roer ook dit net zolang tot het volledig is vermengd.
- Schenk de natte ingrediënten in de grote kom bij de droge ingrediënten en roer dit goed door tot alles helemaal vermengd is.
- Verdeel de helft van het beslag gelijkmatig over de 12 papieren vormpjes. Strooi nu in elk vormpje een laagje kaneelsuiker, zodat het beslag helemaal bedekt is. Dek dit laagje kaneelsuiker af door de andere helft van het beslag gelijkmatig te verdelen over de vormpjes.
- Neem nu steeds een handje van het kruimelmengsel en verdeel alle kruimels zo gelijk mogelijk over de 12 vormpjes.
- Zet de bakvorm in de voorverwarmde oven en bak de kaneelmuffins in ongeveer 20 minuten goudbruin en gaar. Controleer met een satéprikker of ze gaar zijn. Wanneer deze schoon uit het midden van de muffin komt, kun je ze uit de oven halen.
- Laat de muffins eerst een minuut of 10 in de vorm afkoelen en verplaats ze dan naar een taartrooster. Ze zijn nog heel lekker als ze een beetje lauwwarm zijn, maar ook volledig afgekoeld zijn ze verrukkelijk. Enjoy!
Geef een reactie