Rijstpudding uit de slowcooker
Een nieuwe maand, een nieuwe ronde voor de Foodblogswap! En deze keer mocht ik weer een keuze maken uit de overheerlijke recepten op het blog van Simone. Naast keukenprinses ook nog eens Airfryer-queen en expert op het gebied van Pinterest. Het totaalpakketje zeg maar! Voor mij was het de eerste keer dat ik iets van Simone’s blog mocht maken en ik besloot om voor haar Turkse rijstpudding te gaan. Maar dan wel met een kleine twist uiteraard. En in plaats van op het fornuis, maakte ik de rijstpudding juist in de slowcooker. Heel spannend, want dat had ik nog nooit gedaan!
Dessert uit de slowcooker
Doordat ik op Facebook lid ben van meerdere groepen voor de slowcooker, zie ik ontzettend veel recepten langskomen voor desserts die erin gemaakt worden. Ik zie echt vanalles: van upside down appeltaart tot fudge en van complete cakes tot pudding. Ik had dit tot nu toe zelf nog nooit geprobeerd, maar was het al wel een tijdje van plan. En dus heb ik deze kans aangegrepen om deze rijstpudding als vuurproef te gebruiken. Hiervoor moest ik de hoeveelheid vocht uit Simone’s wel wat aanpassen, want in een slowcooker heb je nu eenmaal minder vocht nodig. Ook heb ik wat meer suiker toegevoegd en één van mijn favoriete specerijen: kardemom. De smaak hiervan heeft wat van citrus en geeft een warme, maar frisse smaak aan je rijstpudding. Echt een fijne toevoeging aan veel dingen, zoals cakes maar ook hartige gerechten.
Kies je topping
Het hoeft zeker niet per se, maar ik vond het wel lekker om de rijstpudding af te maken met een topping. Ik schepte er een lepeltje apple butter op en verdeelde er verse aalbessen overheen. Geeft het net die frisse touch die het zoete van de rijstpudding doorbreekt. Je kunt natuurlijk ook wat nootjes naar keuze eroverheen strooien. Of zoals mijn moeder altijd door de rijstpudding heen deed: rozijnen. Erg lekker! Kook ze dan wel mee met de pudding, zodat ze al wellen tijdens het kookproces.
Rijstpudding uit de slowcooker
Ingrediënten
- 110 gram risottorijst
- 1200 ml melk
- 50 gram suiker
- 1 theelepel kardemom (gemalen)
- 25 gram roomboter (op kamertemperatuur)
Instructies
- Neem een beetje van de boter en vet hiermee de pan van je slowcooker licht in.
- Voeg dan de rijst, melk, suiker en kardemom toe en de resterende boter. Roer even door en doe de deksel erop.
- Zet de slowcooker 4 uur op de hoogste stand. Roer halverwege even door en controleer na 3,5 uur of de rijst al zacht genoeg is. Zo ja, laat dan de deksel eraf zodat de rijstpudding iets dikker wordt.
- Zet na de kooktijd de slowcooker uit en schep de rijstpudding in een schaal om af te koelen. Je zult zien dat hij dan nog wat meer opstijft. Serveer puur of met één van de genoemde toppings. Enjoy!
Geef een reactie