Pardon my French, of English in dit geval, maar ik vond een Engelse naam voor deze taart leuker dan een Nederlandse versie. En omdat ik een variant van de Amerikaanse Key Lime Pie maakte, kon ik het natuurlijk helemaal niet maken om dit een Citroen & Limoen Taart te noemen. Toch? Of je het nou met me eens bent of niet, deze pie is in ieder geval ontzettend lekker! Vond zelfs mijn lieve vriend, die helemaal niet zo gek is op gebak.
Ik wilde dus graag een pie maken die gebaseerd is op de Key Lime Pie. Aangezien wij in Nederland niet de beschikking over deze specifieke limoenen (uit de Florida Keys) hebben, mag je het dan officieel ook geen Key Lime Pie noemen. Kleinigheidje, maar toch. Het originele recept vraagt ook om een topping van meringue, die je maakt met de eiwitten die overblijven van de taartvulling. Ik koos ervoor om een heerlijk romige mascarponeroom te maken die heel goed compenseert met de zoet-zure vulling. Een echt zomers taartje dit!
Dit heb je nodig
(voor een taartvorm van 28-30cm)
Voor de taart
1 pak verse Tante Fanny quiche- en taartdeeg (koelvak supermarkt)
1 blikje (397 gr) gecondenseerde melk
sap en rasp van 1 citroen en 2 limoenen (totaal 125 ml sap)
3 eidooiers
Voor de topping
250 gram mascarpone
125 ml slagroom
1 tl vanille-extract
2 el suiker
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet je bakvorm licht in, bekleed met het taartdeeg en prik met een vork wat gaatjes in de bodem. Leg een vel bakpapier over het deeg heen en vul met blindbakbonen. Bak de bodem in de voorverwarmde oven 15 minuten voor. Haal hem dan uit de oven, verwijder de blindbakvulling en het bakpapier en laat even afkoelen.
- Draai de oven terug naar 170 graden. Doe de gecondenseerde melk in een ruime kom, samen met rasp en sap van de citroen en limoenen en roer goed. Voeg de eidooiers toe en roer nogmaals tot je een egale massa hebt. Schenk de vulling in de taartbodem en zet deze weer in de oven. Bak de taart in 15-20 minuten gaar totdat de vulling stevig is. Haal de taart uit de oven en laat deze volledig afkoelen.
Maak de topping
- Doe de mascarpone in een kom en roer deze kort (!) los met het vanille-extract. Klop de slagroom met de suiker stijf met een mixer. Voeg de losgeklopte mascarpone toe en mix totdat het net aan vermengd is. Niet langer, want dan wordt de room te dun.
- Schep de mascarponeroom op de afgekoelde taart en strijk deze netjes uit. Maak de taart af door een halve limoen over de bovenkant te raspen. Bewaar de Lemon & Lime Pie in de koelkast totdat je hem serveert. Enjoy!
ik heb er gewoon nu trek in! Mijn speekselklieren draaien overuren 😉
Haha, sorry! ?