Bekentenis! Ik eet ’s ochtend nooit brood als ontbijt. Al zolang ik me kan herinneren niet zelfs. Ik krijg het gewoon echt niet weg en dan staat het me alleen maar tegen om te ontbijten. Om toch de dag goed te beginnen, eet ik dan het liefste yoghurt of kwark met homemade granola. Licht verteerbaar, vol energie en ontzettend lekker. Als kers op de taart (no pun intented) doe ik er ook altijd wat fruit doorheen, zoals banaan of blauwe bessen. Of zoals in dit geval een heerlijk zoete SunGold kiwi.
Op doordeweekse dagen wanneer het elke ochtend spits is om iedereen op tijd op de plaats van bestemming te krijgen, doe ik alles gewoon in een simpel kommetje. Maar in het weekend vind ik het veel leuker om van dat simpele ontbijtje iets feestelijks te maken. Voor dit recept maakte ik de granola ‘on the spot’ omdat mijn voorraad op was. Echt een tip als je geen granola in huis hebt en er toch veel zin in hebt. In slechts 5 minuutjes heb je een verse portie voor 1 persoon. De milde yoghurt, knapperige granola en fris-zoete kiwi maken dit ontbijt echt een ware smaaksensatie.
Dit heb je nodig
(voor 1 persoon)
Voor de granola
20 gram havermout
handje noten naar keuze (ik gebruikte cashews en pecannoten)
1 el zonnebloempitten
1 tl sesamzaad
1 tl kaneel
1 el kokosolie
1 el ahornsiroop (honing of agavesiroop mag ook)
3 el Griekse yoghurt
1 tl ahornsiroop (honing of agavesiroop mag ook)
1 Zespri SunGold kiwi
Zo maak je het
- Zet een koekenpan op middelhoog vuur en doe hierin de havermout, noten, zonnebloempitten, het sesamzaad en de kaneel. Verwarm dit alles 2 minuten terwijl je de pan regelmatig even schudt. Zo gauw het mengsel goed begint te geuren, voeg je de kokosolie en ahornsiroop toe en roer je alles goed door tot het aan elkaar blijft plakken. Laat nog een minuutje in de pan zitten en schep de granola dan over op een bord om af te koelen.
- Meng de yoghurt met de ahornsiroop goed door elkaar. Schil de kiwi, haal de boven- en onderkant eraf en snijd die in kleine stukjes. Snijd het middelste gedeelte in dunne plakjes.
- Neem een mooi glas en schep eerst de helft van de yoghurt erin. Leg hierop de plakjes kiwi en daarbovenop het grootste deel van de granola (hou een beetje apart voor de topping). Schep hierop de rest van de yoghurt en daarna de kleine stukjes kiwi. Verdeel het laatste beetje granola over de bovenkant heen. Enjoy!
[…] Feestelijk kiwi ontbijt – Slowfoody […]