Bananenijs (zonder ijsmachine)
Ooit had ik een hele fijne keukenmachine. Niet alleen kon ik hem gebruiken om deeg en beslag te maken, ook zaten er tal van accessoires bij. Het was een mixer, foodprocessor, citruspers, ijsmachine en blender in één. Helaas was ik niet heel tevreden met de mixer, want hij was niet heel krachtig en ik moest elke keer na het mixen nog flink met een handgarde aan de slag. Dus nam ik afscheid van dit apparaat en koos voor een prachtige nieuwe mixer. Maar de accessoires die ik toen had, moet ik nu nog aanschaffen. En dus ook die ijsmachine, waardoor ik bang was dat ik niet meer zelf ijs kon maken. Tot ik laatst Sarah Graham’s Food Safari zag.
Want Sarah maakte, midden in de Afrikaanse natuur, een bak heerlijk bananenijs. Wat zij daar kan doen, kan ik natuurlijk ook in mijn keuken. Dus maakte ik ijs, zonder ijsmachine, losjes gebaseerd op haar creatie. En het was werkelijk boven verwachting verrukkelijk! En dat met maar een paar ingrediënten. Dus gooi die bananen in de vriezer en probeer het zelf eens.
Dit heb je nodig
(voor 4 personen)
3 rijpe bananen
6 el Griekse yoghurt
2 el dulce de leche (honing of een andere zoetstof mag ook)
120 gram melkchocolade met hazelnoten (ik gebruikte Tony’s Chocolonely)
Zo maak je het
- Pel de bananen, snijd ze in plakjes en doe ze in een goed afgesloten zakje in je diepvries. Laat ze hier minimaal 3 à 4 uur in zodat ze goed bevriezen. Ik deed dit de avond van tevoren, zodat ik de volgende dag meteen met het ijs bezig kon.
- Haal de bevroren plakjes banaan uit de vriezer en doe ze in een blender, foodprocessor of de hakmolen van je staafmixer. Voeg de yoghurt en dulce de leche toe en pureer alles tot een egale massa. Schenk het ijsmengsel in een diepvriesbestendige bak of ovenschaal en zet even opzij.
- Smelt de chocolade au bain marie. Laat even afkoelen en schenk het dan bij het ijsmengsel. Meng het met een mes door de hele schaal heen.
- Zet het ijsmengsel nu minimaal 2 uur in de vriezer. Haal het pas vlak voor je het gaat eten er weer uit en garneer met wat gehakte hazelnoten en eventueel overgebleven stukjes hazelnoot-chocolade. Enjoy!
Lianne zegt
Ohhh, dit ziet er zo lekker uit! 🙂 Zodra ik weer een keer dulche de leche maak, ga ik dit ook maken. 🙂
Hilde zegt
Is ook echt heerlijk! En je kunt het eventueel ook maken met honing of een andere zoetstof als je niet kunt wachten 😉