Blauwe bessentaart | Foodblogswap
Eind maart dus weer tijd voor de Foodblogswap! Deze maand werd ik gekoppeld aan Elianne, die op haar blog ‘De wereld op je bord’ gerechten van over de hele wereld heeft staan. Ze heeft dan ook niet alleen een index op gerecht, maar ook op land op de site staan. Erg leuk als je, net als ik graag wereldse gerechten klaarmaakt. Het was wel heel erg moeilijk om een recept uit te kiezen, want wat staat er veel lekkers op! Maar ik moest een keuze maken en aangezien ik net een bak blauwe bessen had gekocht, werd het de Finse blauwe bessentaart.
Of zoals zij het noemen: mustikkapiirakka. Zeg dat maar eens vijf keer achter elkaar zonder fouten te maken. Best lastig! Nou is het de bedoeling dat we onze eigen draai aan een recept geven en bij onbekende recepten kan dat wel eens lastig zijn. Ik heb toch iets aan Elianne’s recept veranderd. De crème fraîche verving ik door Griekse yoghurt en ik voegde wat citroenrasp toe om het geheel iets frisser te maken. Eigenlijk is deze blauwe bessentaart een soort Fins antwoord op de gebakken cheesecake. Maar dan wel een stuk frisser en sneller klaar. Ik weet in ieder geval zeker dat hij hier nog een keer op tafel komt, want hij is echt onvoorstelbaar lekker! Beloofd!
Dit heb je nodig
(voor 10-12 personen)
Voor het deeg
150 gram suiker
150 gram boter, op kamertemperatuur
1 ei
200 gram zelfrijzend bakmeel
1 tl kaneel
1 tl kardemom
snufje zout
Voor de vulling
250 gram Griekse yoghurt
1 ei
1 tl vanille-extract
25 gram suiker
rasp van 1 citroen
500 gram blauwe bessen (vers of diepvries)
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een springvorm van 24 cm met bakpapier.
- Klop de boter en suiker luchtig met de mixer. Voeg dan het ei toe en mix tot deze volledig is opgenomen. Meng het zelfrijzend bakmeel, de kaneel, kardemom en zout er doorheen tot je een glad deeg zonder klontjes hebt.
- Verdeel het deeg over de bodem van de bakvorm en bekleed ook de randen tot ongeveer 2 cm hoog. Dit gaat het makkelijkst als je je handen een klein beetje vochtig maakt met koud water. Prik met een vork gaatjes in de bodem, leg er een vel bakpapier overheen met bakbonen en bak de bodem 10 minuten blind.
- Terwijl je de bodem voorbakt, roer je de Griekse yoghurt even kort los met het ei, vanille-extract, de suiker en citroenrasp. Roer niet te lang, want dan wordt het mengsel te dun.
- Verdeel de helft van de blauwe bessen over de voorgebakken taartbodem, schenk/schep hierover het yoghurtmengsel en strooi de rest van de blauwe bessen er overheen.
- Bak de taart daarna nog 30 minuten op 200 graden tot de randen mooi bruin zijn en de vulling nagenoeg gestold is. Het mag nog een beetje ‘wiebelig’ zijn, want dit wordt nog helemaal stevig wanneer de taart afkoelt. Laat de taart eerst afkoelen en snijd hem daarna in 10-12 stukken. Enjoy!
Geef een reactie