Als je net als ik vaak door Amerikaanse recepten bladert, kom je vast ook regelmatig het ingrediënt Marinara sauce, oftewel tomatensaus tegen. Het is de basis voor pastasauzen, lasagne en stoofpotjes. Ik zie ze in de meeste recepten gewoon uit een potje gebruiken, maar al zou ik die hier in Nederland kunnen krijgen dan nog zou ik het uiteraard zelf willen maken. Dus ben ik eens gaan zoeken naar recepten om die basissaus zelf te maken.
De varianten die ik tegenkwam, lopen nogal uiteen voor wat betreft de kruiden die gebruikt worden. Om die reden heb ik mijn eigen plan getrokken en mijn favoriete kruiden gebruikt. Ik heb deze saus zelf in mijn slowcooker gemaakt, maar je kunt het uiteraard ook gewoon in een braadpan op het fornuis doen. Dan zou ik het een uur of 3 op zacht vuur laten pruttelen. Ook kun je er nog voor kiezen om de saus met een staafmixer of blender wat fijner te maken. Ik deed dat niet, want ik vind juist de structuur heel lekker op deze manier.
Dit heb je nodig
1 ui, gesnipperd
3 teentjes knoflook, uitgeperst
2 blikjes (800 gram) tomatenblokjes
2 blikjes (140 gram) tomatenpuree
1 el gedroogde basilicum
1 el gedroogde oregano
1 tl gedroogde majoraan
1 tl gedroogde tijm
2 blaadjes laurier
1 tl suiker
zout en peper naar smaak
Zo maak je het
- Verwarm in een koekenpan een eetlepel olie en fruit hierin de ui en knoflook een paar minuutjes aan. Doe dit dan, samen met alle andere ingrediënten in de pan van je slowcooker en breng op smaak met zout en peper.
- Zet de slowcooker 8 uur op low, 6 uur op medium of 4 uur op high. Proef na afloop van de kooktijd en voeg eventueel nog wat zout en peper toe. Haal de laurierblaadjes eruit. Verwerk de saus meteen in een gerecht of laat het afkoelen en vries het in om later te gebruiken. Enjoy!
Geef een reactie