Tortilla Nacho Bowls
Hoe vaker ik een challenge krijg, hoe creatiever ik probeer te zijn met de ingrediënten. Gelukkig kun je veel kanten op met de producten van Santa Maria en sowieso biedt de Mexicaanse keuken ruimte voor leuke experimenten. Vind ik althans. Mijn eerste recept was een salade met crispy chicken en ranchdressing, die er hier in ging als zoete koek. Tijd voor een nog creatiever vervolg. En dus maakte ik als tweede recept voor de maand juni tortilla nacho bowls. Want als je het thema ‘Dinner Party’ krijgt dan moet je er wel een echt feestje van maken toch? Zo gezegd, zo gedaan!
Nu lusten wij hier wel heel graag nacho’s uit de oven. Je weet wel, met heerlijk gekruid gehakt en gesmolten kaas, paar jalapeño’s erbij voor wat pit. Klodder zure room erop, genieten! En om dat nou wat feestelijker te maken in het kader van het ‘Dinner Party’-thema besloot ik het niet gewoon in een ovenschaal te maken, maar in een eetbaar bakje. Van mijn moeder kreeg ik een tijdje geleden wat bakvormen die ik hiervoor gebruikte, maar je kunt ook prima een kleine springvorm of ovenvast schaaltje hiervoor nemen. En heb je maar 1 geschikte bak- of springvorm dan kun je die tortillabakjes natuurlijk gewoon om de beurt bakken, want dit kun je al van tevoren voorbereiden.
Je kunt deze tortilla nacho bowls serveren als voorgerecht tijdens een etentje, maar ook tijdens een feestje of barbecue op tafel zetten. Zijn de nacho’s op, dan breek je stukjes van het bakje af en dip je die nog even lekker in de bijgaande sausjes. Genieten!
Dit heb je nodig
(voor 4 personen)
4 Santa Maria medium whole wheat tortilla’s
olijfolie
350 gram rundergehakt
1 rode ui, gesnipperd
2 trostomaten, in stukjes
1 zakje Santa Maria Fajita seasoning mix
1 zak Santa Maria Tortilla chips
stuk rode cheddar
1 potje Santa Maria green jalapeño’s
Verder heb je nodig
4 leuke bakvormen / 1 kleine springvorm
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Neem een tortilla en druk deze in de bak- of springvorm. Bestrijk heel licht met olijfolie en zet deze (of alle vier tegelijk, afhankelijk van het aantal vormen dat je hebt) in de voorverwarmde oven. Bak het tortillabakje in ongeveer 10 minuten goudbruin. Voel even of het bakje goed stevig is en haal het dan uit de oven.
- Zet een hapjespan met een beetje olijfolie op middelhoog vuur en bak hierin het gehakt rul en gaar. Voeg de gesnipperde ui toe en laat deze een paar minuten mee fruiten. Voeg daarna de tomaat toe en de seasoning mix. Laat het geheel nog een paar minuten pruttelen en haal de pan dan van het vuur.
- Neem een tortillabakje en schep hierin een lepel van het gehaktmengsel. Leg hier een paar tortilla chips bovenop en rasp daar een beetje van de rode cheddar overheen. Schep nu weer wat gehakt erop, daarna wat chips en nog wat kaas. Eindig met een lepel van het gehaktmengsel en rasp ook hier weer wat cheddar overheen. Leg bovenop een paar ringetjes jalapeño (voor de liefhebber).
- Zet de tortilla nacho bowls dan nog ongeveer 10-15 minuten in de voorverwarmde oven tot alles goed warm is en de kaas gesmolten en goudbruin is. Serveer de bowls met de Santa Maria Dip mix guacamole, zure room en Santa Maria Chunky salsa mild. Enjoy!
Hoe krijg ik de tortilla pannekoek zo mooi in een ster model vindt erg leuk namelijk , ooit schaaltjes gezien bij xenos wat ik achteraf denk dat ze daarvoor waren nu zie ik ze helaas nergens meer.
gr Karen
Hi Karen,
Ik heb er speciale bakvormen voor, die ik een keer van mijn moeder heb gekregen. Misschien dat ze zoiets bij Dille & Kamille hebben? Of online. Hoop dat je ze vindt!
Groetjes,
Hilde