Wat is het perfecte koffiekopje?
Koffiekopjes bestaan in alle kleuren en maten en je vindt ze terug in de mooiste designs. Een echte koffieliefhebber zal je zeggen dat een koffiekopje zo klein mogelijk moet zijn en een erg dikke rand moet hebben. En misschien geeft je lokale koffiebar hem of haar wel gelijk. Wil je weten waarom? Dat leg ik je heel graag uit!
Koffiekopje per koffiesoort
Allereerst: natuurlijk past een latte macchiato niet in een espressokopje. Voor elke soort koffie heb je dus ook een koffiemaat. Voor een latte kies je het liefste voor een kopje van 300 ml, voor een cappuccino is een kopje van 180 ml de beste keuze, voor een flat white of cortado koop je het beste één van 150 ml en voor een espresso één van 60 of 80 ml. De bekende illy espresso kopjes zijn bijvoorbeeld een perfecte keuze: met een dikke rand en een volume van 60 ml drink je hier een echte Italiaanse koffie uit. Met hun leuke en unieke designs, zijn ze echte collector’s items en fleuren ze je servieskast zeker op. Voor iets grotere koffie zijn de versierde mokken van douwe egberts ook een goede keuze. Met leuke illustraties van de oude meesters, heb je meteen een mooi aandenken aan Nederlandse kunst.
Materiaal en dikte
Porselein is ten opzichte van glas en roestvrij staal erg hittebestendig. Dit zorgt er voor dat dit het beste materiaal is voor een warme en aangename koffie. Je kan je kopje goed vasthouden en porselein houdt de koffie ook warm. Drink je liever een grote koffie of een chai? Dan is glas ook een goede keuze. Het houdt je drankje wat langer warm, maar dit kan er natuurlijk ook voor zorgen dat je je soms verbrandt. Ook voor een ijskoffie of een ‘cold brew’ is glas een erg leuk alternatief. Steek er een glazen of ijzeren rietje erin en je hebt een perfect zomerdrankje!
Niet alleen de maat en het materiaal zijn belangrijk, maar ook de dikte van het porselein. Door de dikkere rand behoudt de koffie langer zijn warmte en kan het kopje minder snel breken. Ook de onderkant van je kopje is belangrijk: je kiest het beste voor een dikke onderkant om de warmte van de koffie te behouden. Ten slotte is het oor van je kopje nog belangrijk: het moet stevig in je hand passen voor als je melk wil toevoegen en je wil je niet verbranden aan het kopje zelf.
En wat met de vorm?
Kies je nu het best voor een rond of recht koffiekopje? Volgens latte art lovers is een rond en bol kopje de beste keuze, zodat de melk zich mooi kan verspreiden in de koffie. Die bolle vorm zorgt ook nog eens voor optimale aroma’s. Als je liever een recht kopje hebt voor het moderne en strakke design, is dat natuurlijk ook helemaal prima! Voor welk kopje kies jij?
Geef een antwoord