Salade – veldsla | pestodressing | geitenkaas | pecannoten
Salades: vooral in het voorjaar en de zomer staan ze hier heel regelmatig op tafel. Voor mij als hoofdgerecht, geserveerd met een beetje (stok)brood met boter. Voor mijn oudste en jongste als bijgerecht. Buiten die seizoenen maak ik ze meestal als aanvulling op de warme maaltijd. En op een paar na maak ik ze eigenlijk nooit hetzelfde. Meestal kijk ik in de koelkast wat voor kaas er ligt, in de voorraadkast naar de noten die nog over zijn en in de fruitschaal. Want dat zijn voor mij wel de drie hoofdingrediënten, naast sla uiteraard. Voor de Foodblogswap, waarbij ik deze maand mocht kiezen uit de heerlijke recepten van Andrea, besloot ik om maar eens een salade te kiezen die ik zelf niet zo snel zou maken. Met een heerlijk eindresultaat! Want deze veldsla met pestodressing ga ik zeker vaker op tafel zetten.
Vinaigrette
Om maar met de deur in huis te vallen: ik doe normaal niet aan dressings met mayonaise. Tenzij ik coleslaw maak. Normaal maak ik salades altijd aan met een simpele vinaigrette van azijn, olie, een beetje suiker of honing en gedroogde kruiden. En als ik het helemaal makkelijk wil, dan schenk ik er alleen een beetje frambozen- of mango-azijn overheen van Foodelicous. Dat maakt het voor mij eigenlijk al helemaal af. Deze pestodressing van Andrea was voor mij dus wel even wennen. Overheerlijk, maar wennen door de dikte. Ik had ook alleen maar Griekse yoghurt in huis, waardoor de dressing waarschijnlijk een stuk dikker was dan hij zou moeten zijn. Dit loste ik op met een flinke scheut versgeperste citroensap. Maakt het ook nog eens extra fris. Win-win, mensen!
Slowfoody-twist
De twist die ik aan het originele recept van Andrea gaf, was dus onder andere het citroensap in de pestodressing. Daarnaast liet ik de komkommer en zongedroogde tomaten weg en verving ik de pijnboompitten door pecannoten. Ik voegde milde, zachte geitenkaas toe en strooide als laatste nog wat verse aalbessen uit mijn eigen tuin eroverheen. Die geven het nog een beetje extra frisheid.

Veldsla met pestodressing
Ingrediënten
- 100 ml yoghurt
- 2 el mayonaise
- 1-2 el citroensap
- 1 el rode pesto
- zout en peper
- 150 gram veldsla
- 200 gram gerookte kipfilet (in reepjes)
- 2 el pecannoten (grof gehakt)
- 100 gram zachte, milde geitenkaas (ronde schijfjes)
- paar takjes aalbessen
Instructies
- Meng de yoghurt, mayonaise en pesto door elkaar. Voeg eerst een eetlepel citroensap toe en roer goed. Is de dressing dun genoeg, breng dan op smaak met zout en peper. Voeg anders nog een beetje extra citroensap toe.
- Verdeel de veldsla over een mooie schaal. Strooi de reepjes kipfilet en gehakte pecannoten hier overheen. Breek de schijfjes geitenkaas in grove stuken en verdeel ook dit over de schaal. Schep de pestodressing er overheen. Ris als laatste de aalbessen van de takjes en strooi ze over de salade. Enjoy!
Geef een antwoord