Crumble met pepernoten | Foodblogswap
Als je voor de Foodblogswap iets mag kiezen van het blog van Saskia en je komt na heel even scrollen al een heerlijk recept voor een crumble tegen waarin zij bastognekoeken heeft verwerkt, dan is het niet heel moeilijk om uit te komen op het recept dat hieronder staat. Want lieve mensen, crumbles staan toch echt wel in mijn top 3 van lievelingsdesserts! Warm, zacht fruit met zo’n heerlijk knapperig laagje kruimels er bovenop en dan nog het liefst een bol vanille-ijs erbij. Yum! Saskia’s idee om die crumble dan ook nog te verrijken met bastognekoeken, dikke yum!
Een crumble is een dessert dat je eigenlijk standaard in je repertoire zou moeten hebben. Niet alleen is het supermakkelijk om te maken, je kunt het ook nog eens heel goed van tevoren klaarmaken en in de oven zetten terwijl je aan het genieten bent van het hoofdgerecht. Ook een dikke aanrader voor de feestdagen dus! En je kunt heel goed variëren met het soort fruit dat je gebruikt en daardoor aanpassen aan het seizoen. Een meesterlijk dessert als je het mij vraagt.
Slowfoody-twist
Uiteraard gaf ik ook aan dit recept weer mijn eigen twist. Zo verving ik de rozijnen door cranberry’s, de kaneel door speculaaskruiden en de bastognekoeken door pepernoten. Ik maakte de crumble in eenpersoons ovenschaaltjes en zette ze tot ik ze ging afbakken in de koelkast met een stukje aluminiumfolie eroverheen. Zo handig!
Dit heb je nodig
(voor 4 personen)
150 gram rietsuiker
150 gram bloem
snuf zout
150 gram koude roomboter, in blokjes
2 handjes pepernoten
4 appels (bijvoorbeeld elstar of goudreinet)
handje gedroogde cranberry’s
1 el speculaaskruiden
1 el citroensap
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Meng in een kom de rietsuiker met de bloem en het zout. Voeg de boter toe en wrijf deze er met je vingertoppen doorheen tot je grove kruimels krijgt. Hak de pepernoten even grof met een mes en meng deze door de kruimels heen. Zet de kom in de koelkast.
- Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd ze in kleine stukjes. Doe de appelstukjes in een kom en voeg hier de cranberry’s, speculaaskruiden en het citroensap aan toe. Roer kort door en doe dit dan in 1 grote ovenschaal of 4 kleinere schaaltjes. Haal de kruimels uit de koelkast en verdeel deze over het appelmengsel.
- Zet de schaal(tjes) in de voorverwarmde oven voor 25-30 minuten tot de crumble bovenop goudbruin is. Serveer met versgeklopte slagroom of een flinke bol vanille-ijs. Enjoy!
Geef een reactie