Hartige taart | warmgerookte zalm en spinazie | Lemon&Lime Gin & Tonic
Een aantal jaren geleden was er ineens een revival van de Gin & Tonic. Dat drankje dat toch een beetje in de vergetelheid was geraakt en als ouderwets werd gezien, was ineens weer hip and happening. En het bleek geen trend voor slechts één zomer, want je kunt nog steeds in elke bar genieten van de meest originele creaties. Gelukkig maar, want het is nou eenmaal een heerlijke cocktail! En dat een Gin & Tonic ook nog eens heel goed samengaat met een lekkere maaltijd, dat ga ik jullie laten zien met een recept dat ik speciaal hiervoor heb ontwikkeld.
Over Rutte Distillateurs
De recepten van de familie Rutte zijn generatie op generatie doorgegeven waardoor die mooie oude recepturen en echt vakmanschap in ere zijn gehouden. De unieke uitgangspunten zijn ook nog als vanouds. Zo is alles 100% natuurlijk en wordt er geen gebruik gemaakt van kleurstoffen of kunstmatige aroma’s. Er wordt gewerkt met de beste grondstoffen en alles wordt uit granen gestookt. Mooi om te zien dat in een tijd waar veel draait om ‘zo goedkoop mogelijk’, er bij Rutte Distillateurs niet wordt ingeleverd op kwaliteit.
Foodpairing met Rutte Celery Gin
Allereerst: wat is foodpairing? Het klinkt misschien als de laatste hype, maar foodpairing gaat uit van de theorie dat ingrediënten bij elkaar passen wanneer ze smaakkenmerken gemeen hebben. En hoe meer kenmerken ze gemeen hebben, hoe beter ze bij elkaar passen.
Om de juiste ingrediënten te vinden die bij de Celery Gin passen, is het heel belangrijk om te weten welke smaak deze drank zelf heeft. Nu is deze specifieke gin naast selderij ook gedistilleerd met jeneverbes, koriander, engelwortel, sinaasappelschil en kardemom. Deze ingrediënten komen heel subtiel naar voren en geven het een licht pittige, maar ook heel frisse smaak.
Smaakcombinaties
Wat heel goed met de Celery Gin samengaat, is bijvoorbeeld Pecorino, hummus, kaneel, Iberico ham en gerookte zalm. Krachtige smaken dus. Ik besloot een hartige taart te maken met warmgerookte zalm en spinazie en hierbij een Gin & Tonic te maken met lemon & Lime. Want vis en citrusvruchten zijn natuurlijk de beste maatjes en die citroen en limoen combineren ook weer heel mooi met de gin. Daarnaast gebruikte ik de gin ook in het kaartdeeg en citroenzest in de vulling. Een gouden greep, want de smaken sloten ontzettend mooi op elkaar aan.
Recept – Hartige taart | Warmgerookte zalm en spinazie
Dit heb je nodig
(voor 4 personen)
Voor het deeg
300 gram bloem + extra om het aanrecht te bestuiven
2 tl suiker
1 tl zout
0,5 tl kardemom
250 gram koude boter, in blokjes
2 el Rutte Celery Gin
4-6 el ijskoud water
Voor de vulling
250 gram mascarpone
3 eieren
450 gram bladspinazie (diepvries, ontdooid en heel goed uitgelekt)
rasp van 1 citroen
75 gram Parmezaanse kaas, geraspt
zout en peper
200 gram warmgerookte zalm
handje pijnboompitten, geroosterd
Verder heb je nodig
vershoudfolie
taartvorm ca. 25 cm
bakpapier
blindbakvulling (droge bonen, droge rijst o.i.d.)
Zo maak je het
Maak de bodem
- Maak eerst de taartbodem door de bloem, de suiker, de kardemom en het zout in een kom te mengen. Doe de blokjes koude boter erbij en wrijf deze met je vingertoppen fijn tot je een kruimelig mengsel krijgt. Voeg de gin toe en kneed dit er doorheen. Voeg nu lepel voor lepel het ijskoude water toe. Wacht tot het volledig is opgenomen tot je de volgende toevoegt. Zo gauw je een samenhangend deeg hebt, stop je met het toevoegen van water. Het kan dus zijn dat je niet al het water nodig hebt of dat je juist iets meer nodig hebt.
- Leg een stuk huishoudfolie op het aanrecht, stort hier het deeg op en maak er een ronde plak van. Pak goed in en leg minimaal een half uur in de koelkast.
Bak de bodem voor
- Verwarm je oven voor tot 180 graden en vet de taartvorm licht in met boter.
- Bestuif je aanrecht met een beetje bloem en leg hier je deeg op. Rol het uit tot ca. 2,5 mm dikte en leg het deeg in de ingevette vorm. Snijd de randen netjes bij, leg een bakpapier over het deeg en stort hier je blindbakvuling in. Bak de bodem eerst 15 minuten blind, haal dan de blindbakvulling en het bakpapier eruit en bak de bodem nog 10 minuten af tot hij lichtbruin is. Haal uit de oven en zet even opzij.
Maak de vulling
- Doe de mascarpone in een ruime kom en roer even los. Voeg de eieren toe en roer deze er goed doorheen tot je een egale massa hebt. Voeg de bladspinazie, citroenrasp en de Parmezaanse kaas toe en roer ook dit er doorheen. Breng op smaak met zout en peper.
- Neem de taartbodem en schep hier de vulling in. Trek de warmgerookte zalm in stukjes en verdeel deze over de vulling heen. Strooi de geroosterde pijnboompitten hier weer over.
- Bak de hartige taart in ongeveer 20-25 minuten op 180 graden tot de vulling volledig gestold is. Serveer met een groene salade en een Lemon&Lime Gin & Tonic. Enjoy!
Recept – Lemon&Lime Gin & Tonic
Een hele simpele, maar overheerlijk frisse Gin & Tonic. Een perfecte cocktail voor elk moment!
Dit heb je nodig
1 deel Rutte Celery Gin
2 delen tonic
1 el citroensap
1 el limoensap
schijfje citroen
schijfje limoen
ijsblokjes
roerstaafje
Zo maak je het
- Vul een G&T-glas (of longdrinkglas) met ijsblokjes. Schenk de gin en tonic over het ijs.
- Voeg het citroen- en limoensap toe en roer met het roerstaafje. Garneer met het schijfje citroen en limoen. Enjoy!
Dit is een samenwerking met De Kuyper Royal Distillers.
Wat een perfect excuus om een gin en tonic te drinken bij het eten! Klinkt heerlijk zo met die warmgerookte zalm en spinazie!
Als je al een excuus nodig hebt ;). Was inderdaad een heerlijke combinatie!