Pannenkoeken | Basisrecept
Wanneer we bij ons thuis vroeger pannenkoeken aten, maakte mijn moeder er bijna altijd erwtensoep bij. Eerst de soep, dan de pannenkoeken. En mijn vader die dan standaard vroeg wat we als hoofdgerecht kregen. Het voorgerecht (soep) en nagerecht (pannenkoek) hadden we immers al gehad ;).
Hier is het altijd feest wanneer we pannenkoeken eten. Vooral als ik mijn ‘specialiteit’ maak, namelijk die met spek en kaas. Blije gezichten aan tafel!
En die ‘urban legend’ over de eerste pannenkoek die altijd mislukt? Da’s een fabeltje. Zolang je er maar voor zorgt dat de pan goed warm is en voldoende ingevet, zal ook die eerste pannenkoek er prachtig en in één stuk uitkomen. Geloof me! Oh ja, ik haal uit dit recept meestal 8 pannenkoeken. Meer nodig? Verdubbel dan de ingrediënten!
Dit heb je nodig
(voor 2-3 personen)
250 gram bloem
snuf zout
2 eieren
500 ml melk
Zo maak je ze
- Meng in een ruime beslagkom de bloem en het zout. Voeg hier eerst een derde tot de helft van de melk aan toe en roer het met een garde goed tot er geen klontjes meer zijn. Schenk de rest van de melk erbij en roer het tot een glad beslag. Voeg als laatste de eieren toe en roer totdat deze volledig zijn opgenomen.
- Verwarm een koekenpan op middelhoog vuur en doe een klontje boter in de pan. Wacht tot de boter volledig is gesmolten en schenk dan een volle beslaglepel in de pan. Draai de pan even rond, zodat het beslag helemaal is verdeeld over de bodem van de pan.
- Wanneer de bovenkant van de pannenkoek helemaal gestold is, til je hem even op met een spatel om te zien of de onderkant al mooi goudbruin gebakken is. Wanneer dit het geval is, draai je de pannenkoek om en bak je de andere zijde nog een minuut of 2 totdat beide zijden bruin van kleur zijn.
- Haal de pannenkoek uit de pan en leg deze op een bord. Bedek met aluminiumfolie en ga verder met de volgende pannenkoek.
- Serveer de pannenkoeken met poedersuiker, schenkstroop, chocopasta, vers fruit of jam. Enjoy!
Geef een reactie