Yoghurttaart met bramen & frambozen | Foodblogswap
Voor de Foodblogswap van augustus kwam ik terecht bij het blog van Willeke. Ik zag zoveel heerlijke baksels langskomen dat ik bang was geen keuze te kunnen maken, maar gelukkig had ik een flinke voorraad bramen uit eigen tuin in mijn vriezer liggen dus koos ik ervoor om deze bramen-yoghurttaart te maken. Uiteraard wel met een flinke Slowfoody-twist!
Aangezien de frambozenstruik ook flink wat vruchten had gegeven, heb ik naast een bramengelei ook een topping van frambozengelei gemaakt. In plaats van slagroom koos ik voor een wat exotischer smaakje door kokosroom toe te voegen aan de yoghurt. Ook de bodem maakte ik iets anders, want de speltkoekjes verving ik door lotus koffiekoekjes. Het resultaat? Een onvoorstelbaar heerlijk frisse taart die er ook nog eens ontzettend mooi uitziet door de verschillende laagjes.
De bereiding lijkt misschien veel werk, maar dat valt echt heel erg mee. Je hebt alleen een portie geduld nodig omdat de verschillende lagen tussentijds goed moeten opstijven. That’s it! Maar dan heb je ook echt een pronkstuk op tafel staan. Gewoon maken dus!
Dit heb je nodig
(voor een springvorm van 20 cm)
Voor de bodem
20 lotus koffiekoekjes
55 gram boter
Voor de bramengelei
200 gram bramen (vers of diepvries)
25 gram suiker
Zest en sap van 1 limoen
2 blaadjes gelatine
Voor de yoghurtlaag
250 gram Griekse yoghurt
35 gram honing
125 ml kokosroom (ik gebruik het merk Kara van de toko)
Zest en sap van 1 limoen
5 blaadjes gelatine
Voor de frambozengelei
200 gram frambozen (vers of diepvries)
25 gram suiker
Zest en sap van 1 limoen
2 blaadjes gelatine
Verder heb je nodig
Springvorm van 20 cm
Steelpan
Staafmixer
Fijne zeef
Zo maak je het
Maak de bodem
- Maal de koekjes fijn in een keukenmachine of doe ze in een stevige plastic zak en sla ze fijn met een deegroller. Smelt de boter op laag vuur en meng dit door de koekkruimels.
- Vet de springvorm licht in, bedek de bodem met bakpapier en verdeel de kruimels over de bodem. Druk de bodem stevig aan met de onderkant van een glas. Zet in de koelkast om op te stijven.
Maak de bramengelei
- Leg de blaadjes gelatine in een bakje met koud water.
- Doe de bramen in een steelpan, samen met de suiker en de zest en het sap van de limoen. Breng langzaam aan de kook en laat het pruttelen tot de bramen zacht zijn. Pureer ze met de staafmixer helemaal fijn en druk ze daarna door de zeef zodat je een gladde puree krijgt.
- Haal de gelatineblaadjes uit het water en knijp het overtollige water er uit. Voeg ze toe aan de warme bramenpuree en roer ze er goed doorheen tot ze helemaal opgelost zijn.
- Pak de springvorm uit de koeling en schenk de bramengelei over de bodem, strijk glad en zet weer terug in de koeling voor minimaal een uur.
Maak de yoghurtlaag
- Leg de blaadjes gelatine in een bakje met koud water.
- Roer de yoghurt, honing en kokosroom goed door elkaar. Voeg de limoenzest toe en roer ook dit er goed doorheen.
- Pers de limoen uit en verwarm dit kort in een pannetje. Knijp de gelatineblaadjes goed uit en voeg dit toe aan het warme limoensap. Meng dit nu meteen door het yoghurtmengsel heen.
- Haal de springvorm uit de koelkast, schenk dit over de inmiddels opgesteven bramengelei heen, strijk glad en zet weer in de koelkast voor minimaal een uur.
Maak de frambozengelei
- Leg de blaadjes gelatine in een bakje met koud water.
- Doe de frambozen in een steelpan, samen met de suiker en de zest en het sap van de limoen. Breng langzaam aan de kook en laat het pruttelen tot de frambozen zacht zijn. Pureer ze met de staafmixer helemaal fijn en druk ze daarna door de zeef zodat je een gladde puree krijgt.
- Haal de gelatineblaadjes uit het water en knijp het overtollige water er uit. Voeg ze toe aan de warme frambozenpuree en roer ze er goed doorheen tot ze helemaal opgelost zijn.
- Pak de springvorm uit de koeling en schenk de frambozengelei over de inmiddels opgesteven yoghurtlaag, strijk glad en zet weer terug in de koeling voor minimaal een uur.
Je kunt de taart eventueel nog versieren met verse bramen, frambozen en wat takjes munt. Enjoy!
Geef een antwoord