Banana bread muffins | Witte chocolade en cranberry’s
Om heel eerlijk te zijn ben ik niet echt groot fan van bananenbrood (banana bread). Ik heb het al op heel veel manieren gemaakt, volgens talloze recepten, maar nog nooit kreeg ik echt een resultaat waar ik blij van werd. Op de een of andere manier houd ik gewoon niet van die textuur of zo. Dus heb ik het ook heel lang niet gemaakt. Toen ik recentelijk weer een paar bananen in de fruitschaal had liggen die echt meer bruin met gele vlekken dan andersom waren, vroeg ik me dan ook af wat ik daar in vredesnaam mee moest doen. Even dacht ik eraan om mijn bananenijs te maken, maar ik wilde juist zo graag eens een manier vinden om toch lekker bananenbrood te bakken. En zo ontstonden dus deze banana bread muffins. Niet enorm gezond, wel enorm lekker!
Luchtige, zachte muffins
Mijn grootste probleem met het ‘standaard’ bananenbrood is dat ik het vaak te compact vind. En bij alle baksels ben ik juist altijd op zoek naar een luchtige textuur. Dus niet dat je in zo’n kleffe muffin zit te happen, maar dat het bijna een cakeje lijkt. Met dat in gedachten ben ik aan de slag gegaan en na een paar pogingen kwam daar onderstaand recept uit. Ik wil mezelf niet op mijn borst kloppen, maar alles aan deze muffins klopt gewoon helemaal. Ze zijn luchtig, de muffin zelf is niet te zoet en de combinatie van witte chocolade en cranberry’s is altijd hartstikke lekker. Althans, dat vind ik dan. En in deze banana bread muffins komt die combinatie zeker tot zijn recht!
Niet enorm gezond, wel enorm lekker
Waar de meeste recepten voor bananenbrood toch wel enigszins gezond (lijken te) zijn, ga ik jullie absoluut niet voor de gek houden. Deze muffins bevatten namelijk boter én olie, suiker – 2 soorten zelfs) en natuurlijk die witte chocolade. Het is dus absoluut een traktatie. Geen fan van witte chocolade? Dan vervang je die gewoon door pure of melkchocolade. En de cranberry’s kun je ook heel goed vervangen door je favoriete noten.
Laatste belangrijke tip!
Nog een laatste tip, die wel heel belangrijk is om die luchtige textuur te krijgen: roer niet te lang! Zo gauw de droge en natte ingrediënten vermengd zijn, stop dan meteen met mengen. Roer alleen nog kort de chocolade en cranberry’s er doorheen en klaar ben je. Hoe langer je mengt, hoe compacter het eindresultaat. En dat was nu juist niet de bedoeling. Toch? Oh ja, en gebruik een ijstang om het beslag in de vormpjes te scheppen. Superhandig!

Banana Bread Muffins | Witte chocolade & cranberry's
Ingrediënten
- 3 hele rijpe bananen
- 60 ml arachideolie (of andere plantaardige olie)
- 60 gram boter gesmolten en een paar minuten afgekoeld
- 75 gram lichtbruine basterdsuiker
- 75 gram rietsuiker
- 0,5 tl zout
- 2 eieren losgeklopt
- 60 ml karnemelk liefst op kamertemperatuur
- 1 tl vanille-extract
- 250 gram bloem
- 0,5 tl baking soda
- 1,5 tl bakpoeder
- 100 gram witte chocolade in stukjes
- 75 gram gedroogde cranberry's
Instructies
- Verwarm de oven voor op 220 graden en vul een bakvorm voor muffins met papieren vormpjes. Meng in een kom de bloem met de baking soda en het bakpoeder. Zet even opzij.
- Doe de bananen in een ruime kom en prak ze goed fijn met een vork. Schenk er de arachideolie en de gesmolten, afgekoelde boter bij en roer dit met een garde goed door elkaar.
- Voeg de rietsuiker, basterdsuiker en het zout toe en roer dit er doorheen. Voeg dan de losgeklopte eieren, de karnemelk en het vanille-extract toe en roer ook dit goed door.
- Schenk de natte ingrediënten bij de droge en meng ze rustig en zo kort mogelijk met een spatel. Zo gauw alles vermengd is, stop je met spatelen en schep je alleen nog de chocolade en cranberry's er doorheen.
- Verdeel nu het mengsel over de muffinvormpjes in de bakvorm (ik doe dit zelf met een ijstang van ca. 5,5 cm doorsnede) en zet deze in de voorverwarmde oven. Bak de muffins eerst 8 minuten op 220 graden en draai de temperatuur dan naar 180 graden. Laat ze nog 8-10 minuten bakken en test daarna of ze gaar zijn door een satéprikker in het midden van de muffin te prikken. Komt deze er schoon uit, dan zijn ze gaar.
- Laat de muffins eerst 10 minuten afkoelen in de vorm en verplaats ze dan naar een taartrooster om volledig af te koelen. Bewaar ze in een goed afgesloten trommel of vries ze (per stuk) in om gemakkelijk mee te nemen. Enjoy!
Geef een reactie