Luchtige maïskorst | Foodblogswap
Een nieuwe maand, een nieuwe Foodblogswap. Deze keer mocht ik op een (voor mij) geheel nieuw blog rondneuzen, dat van Lisette. Op Onze Franse Keuken deelt zij veelal Franse, maar ook heel veel andere watertandend lekkere recepten. Daarnaast heeft zij met haar vriend en 2 dochtertjes een chambres & table d’hôtes in de Dordogne. Daar kookt ze dus ook nog eens voor haar gasten in het vakantieseizoen. Dat lijkt mij eerlijk gezegd geen straf, want al scrollend door haar recepten kwam ik echt hele fijne gerechten tegen, die ik zeker nog eens wil gaan maken. Maar ik moest iets kiezen voor de Foodblogswap van de maand maart en besloot om haar recept voor een luchtige maïskorst voor ovenschotels te proberen.
Alternatief voor aardappel
Althans, het recept is oorspronkelijk eentje van Ottolenghi, maar Lisette gaf er haar draai aan door maïs uit blik te gebruiken en dat deed ik dus ook. Het is echt een heerlijk alternatief voor de meestal zware laag aardappelpuree, die je normaliter zou gebruiken om een ovenschotel te bedekken. En doordat de maïskorst van zichzelf best wel zoet is, combineert het enorm goed met bijvoorbeeld een pittig gerecht. Ik maakte dan ook chili con carne in mijn slowcooker en bedekte deze met de luchtige maïskorst. Wanneer je dan een hap neemt met de chili en de maïslaag, krijg je een heerlijke smaakcombinatie van pittig en zoet. Verrukkelijk!
Slowfoody-twist
Tja, een Foodblogswap vraagt altijd om een kleine of grote aanpassing van het originele recept. Nu vond ik het in deze niet echt nodig om iets aan te passen, aangezien de smaken al voor zich spreken. Het enige wat ik heb toegevoegd, is een klein handje geraspte cheddar. Die kaas past ontzettend goed bij chili en vond ik dus wel een goede toevoeging aan dit, op zichzelf al heerlijke recept. Je kunt de luchtige maïskorst natuurlijk ook prima gebruiken om eens een draai te geven aan je cottage pie of als alternatief voor welke ovenschotel dan ook. Leef je uit! Deze maïskorst is best wel een allemansvriendje.

Luchtige maïskorst
Ingrediënten
- 500 gram maïskorrels (uit blik, uitgelekt)
- 70 gram roomboter gesmolten
- 3 el melk
- 3 eieren
- 3/4 tl zout
- handje geraspte cheddar
Instructies
- Splits de eieren in dooiers en eiwit.
- Doe de maïskorrels, roomboter, melk, dooiers, de cheddar en het zout in een keukenmachine en pureer kort tot een grove puree. Doe de puree in een ruime kom.
- Klop de eiwitten stijf. Voeg dan de eiwitten bij de puree en spatel alles rustig met een spatel door elkaar. Let op: Spatel alles net zolang tot het geheel gemengd is. Maak niet teveel bewegingen, want je wil de luchtigheid er niet uit slaan.
- Verdeel het maïsmengsel gelijkmatig over je ovenschotel en zet deze 30 minuten in een voorverwarmde oven (180 graden) tot de korst goudbruin en gaar is. Houd de korst wel in de gaten. Wordt deze te snel donker, dek hem dan af met aluminiumfolie.
- Enjoy!
Geef een antwoord