Bosbessen crumble plaattaart | Foodblogswap
De Foodblogswap van juni bracht mij weer eens bij het toffe blog van Stephanie: Great Little Kitchen. Ruim 2 jaar geleden maakte ik een overheerlijke stamppot van haar en deze keer zocht ik tussen de zoete recepten. Daar kwam ik al snel een crumble taart tegen en bij het woordje ‘crumble’ ben ik in principe al heel snel om! Dat kan ik werkelijk elke dag, op elk moment van de dag wel eten. Ik doe het niet, maar kan het wel.
Zo gezegd, zo gedaan: Crumble it is! Haar versie was echter met rabarber en daar maak ik minimaal 3 heren hier in huis niet heel blij mee. Subtiel gezegd. Groot voordeel was, dat ik van Healthy People net een bosbessencompote opgestuurd had gekregen. Een hele fijne ook nog, zonder toegevoegde aroma’s of kleurstoffen, dus gewoon hartstikke natuurlijk. Verder heb ik alleen een beetje kaneel aan de crumble toegevoegd, want kaneel is liefde. We hebben oprecht gesmuld van deze crumble taart, dus ik zou hem gewoon zelf ook gaan maken. Joe!
Dit heb je nodig
Voor de bodem
250 gram bloem, gezeefd
5 gram zout
125 gram boter, in blokjes op kamertemperatuur
125 gram rietsuiker
1 ei
1 pot bosbessencompote (Healthy People)
Voor de crumble
70 gram bloem
0,5 tl kaneel
70 gram havermout
snufje zout
70 gram rietsuiker
70 gram koude boter
Verder heb je nodig
ovenschaal/bakvorm van 20 cm x 30 cm
Zo maak je het
Maak de bodem
- Doe de bloem het zout en de boter in een kom en kneed het met je vingers tot je grove kruimels hebt. Voeg het ei en de rietsuiker toe en kneed tot je een samenhangend deeg hebt. Vet de ovenschaal of bakvorm licht in en verdeel het deeg over de bodem. Dek af met huishoudfolie en zet in de koelkast.
Maak de crumble
- Terwijl het deeg in de koelkast staat, maak je alvast de crumble. Doe hiervoor alle ingrediënten in een kom en wrijf ze met je vingertoppen goed in elkaar tot je grove kruimels hebt. Er mogen ook wat kleinere kruimels tussen zitten. Dek ook dit af en zet een kwartier in de koeling.
Bak de plaattaart
- Verwarm de oven voor op 180 graden en prik met een vork gaatjes in het deeg in de ovenschaal. Zo gauw de oven op temperatuur is, zet je de ovenschaal erin en bak je de bodem in ca. 15 minuten licht goudbruin.
- Haal na 15 minuten de schaal uit de oven en verhoog de oventemperatuur naar 200 graden. Verdeel de bosbessencompote over de voorgebakken bodem en verdeel hier weer de crumble gelijkmatig overheen.
- Zet de ovenschaal dan weer in de oven en bak de bosbessen crumble plaattaart nog zo’n 20 minuten. Hij is klaar wanneer de crumble mooi bruin is.
- Laat de plaattaart iets afkoelen en serveer hem dan lauwwarm. Afgekoeld kun je hem in stukken snijden en is hij nog net zo lekker trouwens. Dikke tip voor in de lunchbox! Enjoy!
Wat is het recept van de bosbessen compote?
Hi Els,
Ik gebruikte een pot bosbessencompote van Healthy People. Zonder toegevoegde kleur- en smaakstoffen. Ik zag dat ik die inderdaad vergeten was in de ingrediëntenlijst. Dank voor je oplettendheid!
Groetjes,
Hilde