Carlota de limon | Mexicaans dessert met maar 5 ingrediënten
Ik weet niet wat jij doet als je je een keertje flink verveelt en het gebeurt mij dan ook echt niet dagelijks. Maar wanneer er van die loze uurtjes ontstaan, kan ik echt enorm genieten van programma’s als Food Porn op tv. Naast het bingen van kook- en bakfilmpjes op YouTube natuurlijk. En heel recent zag ik hoe die -niet onaantrekkelijke- presentator van Food Porn een Mexicaans dessert maakte, samen met een chef in een restaurant. Dat dessert, carlota de limon, is werkelijk supersimpel en heeft alle elementen in zich die ik heerlijk vind en ook nog eens in mijn keukenkastje of koelkast had staan/liggen. Met maar vijf ingrediënten en een goede blender in huis heb je in een handomdraai en een beetje geduld echt een knaller van een dessert op tafel staan. Beloofd!
Deskresearch
Uiteraard ben ik meteen aan de slag gegaan met gedegen deskresearch, maar helaas kon ik het specifieke recept uit dat programma online niet terugvinden. Wel zag ik dat ik niet de enige was die dit had geprobeerd. Maar gelukkig staan er talloze recepten voor carlota de limon op internet, waarvan ook velen met een handige instructievideo. De meesten hebben trouwens, naast een blikje gecondenseerde melk, ook een blikje geëvaporeerde melk in de ingrediëntenlijst staan. Aangezien dit een product is, dat niet standaard in elke supermarkt te vinden is, heb ik dat vervangen door volle melk. En wat ik uit het recept van Food Porn had onthouden, was dat deze chef er roomkaas aan toevoegde, terwijl ik het in de meeste online recepten niet tegenkwam. Ik heb het alsnog toegevoegd voor een beetje extra romigheid.
Perfecte smaken
Dit dessert heeft voor mij de perfecte combinatie van smaken. Aan de buitenkant en tussen de laagjes koek proef je de fris-zoete, romige citroencrème en de koekjes zelf zijn heerlijk zacht geworden. Maar dan niet op een vervelende manier, zeg maar. Ik durf wel te zeggen dat dit echt een recept is waar je enorm veel mensen een groot plezier mee gaat doen. Wat trouwens wel echt heel belangrijk is aan het recept, is dat je het citroensap pas toevoegt wanneer de andere ingrediënten vermengd zijn. Het werkt dan namelijk als een soort stremsel, waardoor het van een vloeibaar naar een wat vaster mengsel gaat. En dit wil je, want daardoor wordt het nog romiger en verrukkelijk!
Uit je voorraadkast
Het grootste voordeel van dit gemakkelijke recept is toch wel dat je de meeste ingrediënten waarschijnlijk gewoon in je voorraadkast en koelkast hebt staan dan wel liggen. Ik in ieder geval wel. Daarnaast is het ook nog eens heel snel klaar, als je de wachttijd niet meerekent. Want het opstijven is wel heel belangrijk. In de meeste recepten stond minimaal 4 uur, maar ik heb het een nacht in de koelkast laten staan. Dus verwacht je bezoek en wil je ze met een heerlijk nagerecht verrassen? Maak dit dan alvast de avond of ochtend van tevoren, zodat je je ’s avonds volledig op het hoofdgerecht en je gasten kunt richten!

Carlota de limon
Ingrediënten
Equipment
Method
- Doe de roomkaas, de gecondenseerde melk en de volle melk in de beker van je blender en meng dit tot een egale massa.
- Voeg nu het citroensap toe en meng weer tot je merkt dat het mengsel dikker wordt. Wanneer het de substantie van dikke yoghurt heeft, zet je de blender uit.
- Schep een laagje van dit mengsel in de schaal en verdeel het over de bodem.
- Leg nu koekjes in dit mengsel op de bodem. Bij mij pasten er precies 4. Mochten er bij jou meer passen, dan is dit prima. Ook als er aan de rand nog een half koekje bij past, dan kun je gewoon eentje doormidden breken.
- Schep over de laag koekjes weer een laag van het mengsel tot alles goed bedekt is. Leg hier weer een laag koekjes op en ga zo door.
- Zorg dat je voor de bovenkant genoeg van het mengsel overhoudt, zodat je straks een mooie laag hebt als je het dessert gaat aansnijden.
- Dek de schaal af met huishoudfolie en zet deze voor minimaal 6 uur, maar het liefst een hele nacht in de koelkast. Haal hem 10 minuutjes voor het serveren uit de koeling en enjoy!
Hoi, maakt het nog uit welke roomkaas? .oet dit een kruimige zijn, of mag het gewoon zo’n blok in een vierkant bakje zijn
Hoi!
Het mag gewoon uit een bakje zijn. Wel een volvette, dus liever geen light.
Groetjes,
Hilde
Thnx! Supergoed gelukt met de goedkoopste roomkaas van de Lidl.
Ik heb wel de citroensap gehalveerd. Anders vond ik m te zuur.
En qua koekjes: Mariakaakjes vond ik lekkerder dan (donkere) digestive koekjes. Dan wordt het al gauw te overheersend.
Hi!
Goed om te horen! Ik gebruik lichte digestive koekjes, maar mariakaakjes lijken me inderdaad ook heerlijk in dit recept 🙂
Waarom in een glazen schaal en niet in een springvorm?
Hi Anna,
Je mag het van mij ook zeker in een springvorm maken. Ik heb gekozen voor een glazen schaal, zodat je ook de lagen mooi ziet zitten. En daarnaast om eventueel lekkage te voorkomen 🙂
Groetjes
Hilde
Roomkaas : Philadelphia ? Of eerder mascarpone? En zou het ook lekker zijn met scheutje limoncello? 🙂
Hi Tasja,
Ja, Philadelphia kan of monchou. Maar een volvette roomkaas van huismerk mag ook :).
Met mascarpone weet ik niet zeker of het eindresultaat hetzelfde wordt, maar je kunt het proberen.
En voeg zeker een scheutje limoncello toe! Dat maakt het vast nog lekkerder 🙂
Groetjes,
Hilde
Ik heb dit toetje nu vier keer geprobeerd. Maar met mascarpone heb ik hem 2 keer niet stijf gekregen. Het blijft waterig.
Beste resultaten dus met roomkaas, zoals Frischa van de Lidl (uit de koeling). Kost 69 cent voor 200 gram.
Kun je t ook light maken?
Hi!
Je zou het kunnen maken met light roomkaas, maar ik kan niet garanderen dat het eindresultaat dan hetzelfde is..
Groetjes,
Hilde
Moet de gecondenseerde melk gesuikerd zijn of niet?
Ja, dank voor het meedenken! Ik zal de beschrijving meteen even aanpassen 🙂
Bedankt voir het recept. Ik zag dit voirbij komen in Late Night Eats op 34K. Net als Foodporn een serie vol inspiratie.
In het programma gebruikten ze limoen. Kwestie van smaak. Na het koelen werd het afgewerkt met kleine stukjes pecan en zest van limoen. Ziet er feestelijk uit.
Oh wat grappig! Ja, limoensap kan ook zeker. Geeft het net weer een andere smaak 🙂
Wat een lekker en makkelijk recept! Kleine tip, bewaar een koekje en kruimel die er vlak voor het serveren grof overheen.
Hi Joyce,
Leuke tip! Ga ik volgende keer ook proberen 🙂
Groetjes
Hilde
.oet ik die gecondenseerde melk ook 3 of 4 uur laten koken?
Hi Rietje,
Nee, het grote voordeel van dit recept is dat je het helemaal niet hoeft te laten koken. Nadat je het recept hebt gevolgd, hoef je het alleen maar te laten opstijven in de koelkast!
Groetjes,
Hilde
Hoi! Even een technisch vraagje, als je steeds 4 koekjes neerlegt blijven er altijd gedeeltes over zonder koek. Dus met alleen mengsel. Je taartpuntje op de foto ziet er echter uit alsof er overal koek zit! Hoe doe je dat dan? En zou je bijv ook een ‘kruimellaag’ kunnen majen ipv vier koekjes? Voor de gelijkmatige verdeling?
Hi! Je kunt de lege stukken natuurlijk invullen met een half/kwart koekje, zodat het overal bedekt is. En die kruimellaag zou ik niet aanraden, want ik ben bang dat de kruimels dan verdwijnen in het mengsel en je dan juist niet die koeklaag krijgt.
Groetjes,
Hilde
Helder! Goed advies, je hoort nog hoe het gelukt is!
Een heerlijk dessert, iedereen heeft gesmuld!
Ik heb ‘m in een cakeblik gedaan met bakpapier erin. Nadat ie stevig geworden was, heb ik ‘m omgekeerd op een houten plank gedaan, het bakpapier eraf gehaald, en de taart in plakken gesneden.
Hi Gea,
Wat ontzettend fijn om te lezen! Leuk ook dat je het je eigen draai hebt gegeven met dat cakeblik 😉
Groetjes,
Hilde
Hoeveel lagen maak je met de koekjes?
Hi Laura,
Dat ligt er een beetje aan hoe groot je ovenschaal is. Als je een vol pak koeken hebt, dan heb je zeker nooit te weinig!
Groetjes,
Hilde