Na het grote succes van mijn bananenijs zonder ijsmachine wilde ik heel graag een nieuwe variant maken. Ik zag een kookprogramma waarin iemand gecondenseerde melk gebruikte in plaats van suiker dus die tip nam ik mee.
En omdat ik heel erg gek ben op cheesecake besloot ik om er ook roomkaas in te gebruiken. Voor het zure tegenwicht heb ik zelf een coulis gemaakt van rood fruit en ook nog heerlijke passievruchten curd er doorheen gedaan. Lemon curd mag natuurlijk ook. Zo lekker!
Dit heb je nodig
(voor 4-5 personen)
200 gram roomkaas
250 gram mascarpone
1 blikje (397 gram) gecondenseerde melk
200 ml slagroom
1 tl vanille-extract
400 gram rood fruit (ik gebruikte aardbeien en frambozen)
2 el citroensap
1,5 eetlepel suiker
4 eetlepels lemon curd, homemade of uit de supermarkt (chivers)
Zo maak je het
- Doe de helft van het fruit in een pannetje met het citroensap en de suiker en breng dit langzaam aan de kook. Laat het 10 minuutjes zachtjes pruttelen tot het fruit helemaal zacht is. Laat het een beetje afkoelen en pureer het dan met een staafmixer. Zet even opzij.
- Doe de roomkaas en mascarpone in een ruime kom en klop dit goed los, zodat het wat zachter wordt. Voeg de gecondenseerde melk en vanille toe en roer nogmaals goed.
- Klop de slagroom met een mixer lobbig. Spatel dit door het roomkaasmengsel heen tot je een egaal mengsel hebt. Roer dan voorzichtig de andere helft van het fruit erdoor.
- Schep het mengsel in een ovenschaal of cakeblik. Roer de lemon curd in een kommetje een beetje los. Gebruik een theelepel om het over de bovenkant van het ijsmengsel te verdelen. Pak dan een satéprikker en haal die een paar keer door het mengsel om een marmereffect te krijgen.
- Neem een lepeltje en verdeel hiermee de coulis over het ijs door kleine stipjes te maken. Neem dan nogmaals een satéprikker en trek deze in 1 beweging door de stipjes heen. Op deze manier ontstaan er hartjes zoals je op de foto ziet.
- Zet het ijs nu minimaal 4 uur in de vriezer zodat het goed kan opstijven. Haal het ijs een half uurtje voor serveren uit de vriezer zodat het iets zachter kan worden, want het is wel wat steviger dan gedraaid ijs. Enjoy!
Ohhhh lekker! Ik vind de foto zo leuk, wil ook een keertje zelf ijs maken. Nog nooit geprobeerd, maar zo klinkt het hartstikke makkelijk!
Ik had dus een ijsmachine (bij mijn oude keukenmachine) maar nu helaas niet meer. En dit is echt de perfecte manier om toch van zelfgemaakt ijs te kunnen genieten :).