Citroen panna cotta | coulis van rode bessen
Ook in de laatste maand van wat voor iedereen waarschijnlijk het raarste jaar ooit moet zijn geweest, komt gewoon weer de Foodblogswap voorbij. En deze keer mocht ik aanschuiven aan tafel bij Anna. Niet letterlijk uiteraard, maar wel digitaal door een recept van haar blog te maken. Dankzij een bakje rode bessen dat ik recentelijk had ontvangen, kreeg ik het idee om hier een coulis van te maken. Klinkt heel luxe, maar is supermakkelijk en ontzettend lekker! Deze coulis is heerlijk fris en zoetzuur van smaak, waardoor het de perfecte begeleiding is van bijvoorbeeld een panna cotta. Ik besloot dan ook het recept van Anna een kleine twist te geven en er een Slowfoody-versie van te maken.
Aan tafel bij Anna
Allereerst iets meer over Anna’s blog. Wanneer je op zoek bent naar heerlijke recepten die bijdragen aan een gezonde levensstijl, dan ben je bij haar zeker aan het juiste adres! Ze laat niet per se iets weg uit haar recepten, maar bereidt wel al haar maaltijden met beleid. Dus voorzichtig met suiker, veel biologisch, flexitarisch en veel gebaseerd op seizoensfruit en -groente. Een absolute aanrader om eens een kijkje te nemen dus!
Spectaculair dessert
Panna cotta stond al een hele tijd op mijn to-make-lijstje. En al lijkt het misschien als een lastig dessert om te maken, niets is minder waar! Zolang je de instructies netjes opvolgt en niet teveel gelatine gebruikt, kan er in principe helemaal niets misgaan. Net als met de coulis die ik erbij maakte trouwens. Dat is echt in een handomdraai klaar en doordat het vloeibaar blijft, is het een heerlijk sausje die je met elke hap panna cotta kunt oplepelen. En geloof me: dat ga je ook doen!
Slowfoody Twist
De twist die ik aan Anna’s recept gaf, was dat ik de panna cotta heb bereid met de rasp van een citroen. Ik houd namelijk enorm van frisse afsluiters en die citroenzest geeft dit dessert echt een hele fijne frisheid. Wel is het dan heel belangrijk om de panna cotta te zeven voordat je het over de schaaltjes verdeelt, aangezien de zest zich anders ophoopt onderin. Dan krijg je ineens een hele hap citroenrasp in je mond en dat wil je niet, geloof me! Ik maakte trouwens ook de panna cotta met een deel slagroom en een deel volle melk. Dat maakt hem iets lichter, maar hij blijft heerlijk romig. En dan nu de recepten!

Citroen panna cotta
Ingrediënten
- 3 blaadjes gelatine
- 250 ml slagroom
- 250 ml volle melk
- 25 gram suiker
- 1 citroen (alleen de rasp)
Instructies
- Leg de blaadjes gelatine in koud water. Zorg dat het echt koud is, zodat het niet smelt.
- Verwarm de slagroom, melk, suiker en citroenrasp op laag vuur in een steelpannetje terwijl je blijft roeren. Wanneer het begint te koken, haal je meteen het pannetje van het vuur.
- Zeef het mengsel en doe het terug in het pannetje. Knijp de blaadjes gelatine goed uit en doe ze in het warme mengsel. Roer goed door en verdeel het dan over 4 dessertschaaltjes. Zet deze minimaal 6 uur, maar nog liever een nacht in de koeling.
- Verdeel er vlak voor het serveren de coulis (zie recept hieronder) overheen en garneer eventueel met een paar verse rode bessen of een blaadje munt. Enjoy!

Coulis van rode bessen
Ingrediënten
- 340 gram rode bessen
- 90 gram suiker
- 1,2 dl water
Instructies
- Was de rode bessen en ris ze van de takjes af met een vork.
- Doe de bessen in een steelpan met dikke bodem, samen met de suiker en het water. Zet deze op middelhoog vuur en breng het aan de kook. Laat even rustig doorkoken tot de suiker is opgelost en de bessen zacht zijn.
- Haal de pan van het vuur en pureer alles goed met een staafmixer. Plaats een zeef boven een kom en schenk de coulis in de zeef. Druk het met de achterkant van een lepel goed door de zeef heen, zodat je een mooie, heldere coulis overhoudt.
- Laat de coulis eerst even buiten de koeling afkoelen en zet hem dan afgedekt in de koeling om volledig af te koelen.
- Serveer bij een dessert, zoals panna cotta, cheesecake of een heerlijke fudge brownie. Enjoy!
Geef een antwoord