Alhoewel mijn oudste zoon het vaakst vraagt of ik weer eens een hartige taart wil maken, kwam het idee voor deze variant met kip pesto van mijn middelste telg. Hij is dan ook gek op mijn pasta pesto met kip en als het aan hem ligt, eten we dat elke dag. Het grappige is, dat zij beiden niet van pesto houden als je het ze op een stukje brood geeft. Maar door de pasta vinden ze het gelukkig heerlijk.
Toen ik een tijdje geleden een hartige taart met spruitjes maakte, at mijn middelste zoon er als enige van de kinderen met veel liefde een paar stukken van op. Toen hadden we het er over wat nog meer lekker zou zijn in een hartige taart en hij zei meteen dat het wel heel fijn zou zijn als de smaak van zijn lievelingspasta er in zou zitten. En zo werd het idee voor dit recept geboren.
Op zijn verjaardag heb ik voor het eerst een poging gewaagd. De smaak was hartstikke goed, maar zoals mijn vriend het zo mooi verwoordde ‘kon je het midden van de hartige taart met een rietje opdrinken’. Helaas had hij wel gelijk, want de kern was bij lange na niet gestold, terwijl de buitenkant dat wel was. Gelukkig kwam de taart er met wat aanpassingen na de tweede keer perfect uit en dus kan ik het recept nu met jullie delen. En geloof me als ik zeg dat dit echt een dikke aanrader is hoor. Super voor de lente- of zomeravond met een heerlijke salade erbij. Wijntje ernaast. Niks meer aan doen. Genieten!
Ik gebruikte in dit recept Pavé à La Leffe Blond, een abdijkaas waarin bier is verwerkt. Erg lekker! Je kunt ook kiezen voor een oude kaas.
Dit heb je nodig
(voor 4 personen)
1 rol (300 gram) Tante Fanny vers quiche- en taartdeeg
1 eiwit
600 gram kippendijen, in stukjes van ca. 2 cm
1 teentje knoflook, uitgeperst
5 eieren
200 ml slagroom
120 gram groene pesto
100 gram Pavé à la Leffe Blond of oude kaas, geraspt
handje cherry trostomaatjes, gehalveerd
zout en peper
Verder heb je nodig
taartvorm 28 cm
blindbakvulling
bakpapier
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 200 graden en vet de taartvorm licht in. Leg het hartige taartdeeg in de vorm en prik met een vork gaatjes in de bodem. Leg een vel bakpapier over de bodem en stort hierin je blindbakvulling. Bak de bodem eerst 10 minuten blind, verwijder de vulling en bak hem daarna nog 5 minuten. Haal de bodem uit de oven en bestrijk hem meteen met het eiwit. Dit zorgt ervoor dat hij straks niet zompig wordt door de vulling.
- Zet een koekenpan met een eetlepel olie op middelhoog vuur. Fruit hierin het teentje knoflook een minuut of 2 aan en voeg dan de stukjes kippendij toe. Bak deze goudbruin en gaar en breng op smaak met zout en peper. Verdeel over de voorgebakken taartbodem.
- Klop de eieren los in een kom en voeg de slagroom en pesto toe. Roer goed door elkaar. Spatel de geraspte kaas er als laatste doorheen. Breng op smaak met zout en peper. Schenk dit over de kip in de taartbodem en zorg dat de kaas goed verdeeld is.
- Verdeel de gehalveerde tomaatjes over de taart en zet deze daarna in de voorverwarmde oven. Bak de hartige taart eerst 15 minuten op 200 graden en verlaag de temperatuur dan naar 180 graden voor nog 20 minuten. Controleer of de vulling goed gestold is en laat hem anders nog 5 minuten in de oven staan.
- Haal de hartige taart uit de oven en laat hem eerst een paar minuten rusten. Snijd hem dan in 8 stukken en serveer met een lekkere salade. Enjoy!
Geef een antwoord