Mijn moeder maakte het nog wel eens toen ik thuis woonde: Shepherd’s Pie. Of, als je het net zoals ik met rundvlees in plaats van lamsgehakt maakt: Cottage Pie. Heerlijk gekruid gehakt met groente en ui, bedekt met een zalige laag aardappelpuree. Dit valt voor mij absoluut onder de noemer comfortfood. Helemaal op een stormachtige herfstdag valt dit gerecht goed in de smaak.
Doordat je het vlees en de groente eerst een beetje stooft met de kruiden, gaan die smaken al helemaal in elkaar op. En die knapperige piekjes aardappelpuree zijn toch wel letterlijk en figuurlijk het topje van de ijsberg. Daar wordt hier in huis gewoon om gevochten bijna. Gelukkig kunnen ze er allemaal eentje krijgen.
Dit heb je nodig
(voor 4 personen)
Voor de aardappelpuree
900 gram iets kruimige aardappelen
4 eetlepels roomboter
1 eetlepel mosterd
75 gram geraspte witte cheddar of oude kaas + extra om te bestrooien
2 eidooiers
100 ml melk
Voor de vulling
500 gram rundergehakt
2 wortels, in kleine blokjes
2 stengels bleekselderij, in kleine blokjes
2 sjalotten, gesnipperd
1 blikje tomatenpuree (70 gram)
4 eetlepels worcestershiresaus
1 takje verse rozemarijn
1 laurierblad
1 eetlepel gedroogde tijm
zout en peper
boter of olie
Wat je verder nodig hebt
Ruime ovenschaal
Aardappelstamper
Spuitzak
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 200 graden en vet een ruime ovenschaal in.
- Schil de aardappelen, snijd ze in grove stukken en kook ze in ongeveer 20 minuten gaar.
- Terwijl de aardappelen garen, zet je een hapjespan of wok op middelhoog vuur. Bak het gehakt hierin rul met 1 eetlepel olie of boter. Voeg dan de gesnipperde sjalotten toe en bak dit even mee. Doe dan de laurier, wortel en bleekselderij in de pan en bak het geheel nog een minuut of 10 tot de groentes zachter zijn geworden.
- Voeg de tomatenpuree en worcestershiresaus toe, samen met de tijm en rozemarijn en breng alles op smaak met zout en peper. Verwijder het laurierblad en schep het mengsel nu in de ingevette ovenschaal.
- Giet de aardappelen af en gebruik een stamper om ze zo fijn mogelijk te maken. Voeg boter, melk, mosterd en eidooiers toe en meng alles goed door elkaar heen. Roer als laatste de kaas door de puree heen.
- Neem de spuitzak en vul deze met de aardappelpuree. Spuit nu bolletjes puree boven op het vleesmengsel in de ovenschaal zodat de gehele bovenkant bedekt is. Verdeel als laatste de extra geraspte kaas over de puree en zet de ovenschaal 30 minuten in de oven.
- Je Cottage Pie is klaar wanneer de bovenkant goudbruin van kleur is. Enjoy!
Heb je geen spuitzak? Verdeel dan de aardappelpuree gewoon met een lepel over de ovenschaal. Maak met een mes of vork kleine piekjes van de puree, die worden extra knapperig.
[…] De overheerlijke Cottage Pie van Slowfoody staat op het menu vandaag, dat wordt smullen! Vegetarisch: gebruik vegetarisch […]