Speculoos cupcakes met botercrème
Ik weet niet of het al begint op te vallen, maar ik ben de laatste tijd nogal veel bezig met Speculoos.. Gebruikte ik het eerst alleen maar om de boterhammen van mijn jongens (en incidenteel ook eentje voor mijzelf) te besmeren. Tegenwoordig is het een absolute favoriet geworden in de keuken om mee te bakken. Deze Speculoos cupcakes zijn geïnspireerd op de pepernotencupcakes van Andréa. Voor de SwiepSwoepSwap van de allerleukste Mandy werd ik namelijk gekoppeld aan het blog van Andréa en door haar cupcakes kwam ik op dit heerlijke bakidee!
Bakken met Speculoos
Wanneer ik Speculoos in een bakrecept verwerk, doe ik dat door een deel van de boter hiermee te vervangen. Het baksel wordt net zo smeuïg, maar je krijgt meteen die heerlijke smaak van Speculoos ervoor terug. En daar word ik zelf echt heel erg blij van! Die toevoeging geeft zoveel winterse warmte aan de cupcakes en zorgt dus tegelijkertijd voor een heerlijk zacht cakeje.
Kruidnoten of schuddebuikjes
Andréa gebruikt in haar recept kruidnoten (pepernoten) door het beslag en om de bovenkant te versieren. Ik heb ze zelf uit het beslag gelaten, want ik had ze niet in huis. Je kunt dus ook nog een deel van de kruidnoten fijnhakken en door het beslag roeren. Voor de topping heb ik ervoor gekozen om schuddebuikjes te gebruiken. Niet alleen omdat mijn jongens die heerlijk vinden en ik ze dus bijna altijd in huis heb, maar ook omdat ik ze gewoon ontzettend leuk vind staan op zo’n cupcake. Een soort mini-kruidnootjes zijn het natuurlijk ook. Kies dus vooral wat voor jou het makkelijkst is en uiteraard ook wat je zelf lekkerder vindt!
Botercrème
Voor de botercrème maakte ik deze keer gebruik van iets heel gemakkelijks, want ik had net een verpakking kant-en-klare witte chocolade botercrème gekregen die perfect paste bij deze cupcakes. Voor dit recept heb ik de bereiding van een basis vanille botercrème erbij gezet en mocht je toch die witte chocoladesmaak erin willen hebben, dan staat hier een perfect recept!
Speculoos cupcakes met botercrème
Ingrediënten
- 75 gram Roomboter op kamertemperatuur
- 50 gram Speculoos
- 100 gram Rietsuiker
- 2 Eieren
- 1 theelepel Vanille-extract
- 125 gram Zelfrijzend bakmeel
- 2 theelepels Speculaaskruiden
- Botercrème
- Schuddebuikjes
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 graden (160 graden hetelucht) en doe 8 papieren vormpjes in een muffinbakvorm.
- Doe de zachte boter in de kom van je (stand)mixer en mix op de hoogste stand zo'n 5 minuten tot de boter luchtig is. Voeg dan de speculoos en suiker toe en mix alles nog een minuut of 2.
- Voeg de eieren 1 voor 1 toe aan het botermengsel. Wacht tot het eerste ei volledig is opgenomen tot je het tweede toevoegt. Voeg het vanille-extract toe en mix tot alles is gemengd.
- Doe het zelfrijzend bakmeel en de speculaaskruiden erbij en mix nog ongeveer een minuut op lage stand tot je een mooi egaal beslag hebt.
- Schep (met een ijstang) het beslag in de 8 vormpjes en zet de bakvorm in de voorverwarmde oven. Bak de cupcakes in 20-22 minuten goudbruin en gaar. Controleer met een satéprikker of ze gaar zijn, haal ze uit de oven en laat ze afkoelen op een taartrooster.
- Versier de afgekoelde cupcakes met een dikke toef botercrème (zie recept hieronder) en een paar schuddebuikjes. Enjoy!
Botercrème vanille basisrecept
Ingrediënten
- 125 gram Roomboter zo zacht mogelijk!
- 250 gram Icing sugar (FunCakes of Tate & Lyle) of gewoon poedersuiker
- 1 theelepel Vanille-extract
- 25-30 ml Volle melk kamertemperatuur
Instructies
- Doe de zachte boter in de kom van je (stand)mixer en mix op middelhoge stand tot de boter luchtig is. Dit duurt ongeveer 3 minuten. Voeg de suiker, het vanille-extract en de helft van de melk toe. Mix nu op lage stand tot het een beetje vermengd is en zet de mixer dan op middelhoog voor ongeveer 2 minuten.
- Is de botercrème te dun, voeg dan nog wat icing sugar (of poedersuiker) toe. Niet teveel ineens, want dan wordt het snel te zoet. Is je botercrème te dik, voeg dan nog een beetje melk toe met 1 eetlepel tegelijk.
- Doe de botercrème in een spuitzak en gebruik meteen of dek af en leg tot gebruik in de koeling.
Виталий zegt
Klop intussen voor de creme de rest van de margarine met de poedersuiker met een mixer tot een luchtig mengsel. Roer de speculaaskruiden door de botercreme. Doe de creme over in de spuitzak en laat in de koelkast opstijven.
Hilde zegt
Helaas, dit staat niet in mijn recept ;). En margarine zou ik nooit gebruiken voor botercrème.. 🙂
Vlad zegt
Looks appetizing.