Hartige taart | Gerookte kip en broccoli | Foodblogswap
Ik mocht in de maand mei weer eens een recept uitkiezen van Martine’s blog. Eerder maakt ik dankzij haar al een overheerlijke salade met parelcouscous, die komende zomer absoluut weer eens op tafel gaat komen. Deze ronde besloot ik eens naar een hartige taart te kijken, want daar heeft zij een hele leuke collectie van op haar blog staan. En toen kwam ik deze tegen met gerookte kip en prei. Klonk mij als muziek in de oren!
Uiteraard gaf ik ook aan deze swap weer mijn eigen draai. Zo verving ik de prei door broccoli, voegde ik salie toe en koos ik voor rode cheddar. Ik ben nou eenmaal gek op gesmolten cheddar, dus elk excuus om deze kaas te gebruiken, is voor mij een uitkomst. Mijn 3 zoons, door mij ook wel liefkozend ‘proefkonijnen’ genaamd, hebben echt zitten smullen. En geloof me, die zijn echt goudeerlijk als het op eten aankomt. Een hartige taart met spruitjes, die ik ooit eens maakte, mag dus ook niet meer op tafel komen. Beetje jammer, maar gelukkig zijn er nog zoveel andere variaties! Zoals deze dus.
Dit heb je nodig
(voor 4 personen)
1 rol vers bladerdeeg
1 stronk broccoli (ca. 500 gram)
150 gram gerookte kipfilet, in blokjes
4 eieren
100 ml slagroom
2 el crème fraiche
2 tl gedroogde salie
zout en peper
150 gram (rode of gele) cheddar, geraspt
Zo maak je het
- Snijd de roosjes van de broccoli, schil de stam en snijd deze in plakjes. Breng een pan met ruim water aan de kook en blancheer de broccoli hier 3 minuten in. Spoel direct af met heel koud water en laat goed uitlekken.
- Verwarm de oven voor op 200 graden (hetelucht) en vet een taartvorm (26 cm) licht in. Snijd een cirkel ter grootte van de bodem van de taartvorm uit het bladerdeeg en leg deze op de bodem. Snijd daarna repen ter breedte van de rand en bekleed de randen van de bakvorm. Zorg dat de stukken bladerdeeg van de bodem en randen goed aansluiten en druk ze even goed aan. Prik dan de bodem licht in met een vork. Zet even opzij.
- Klop de 4 eieren los met de slagroom. Voeg de crème fraiche toe en roer met een garde tot er geen klontjes meer zijn. Roer de salie er doorheen en breng op smaak met zout en peper.
- Verdeel de helft van de broccoli over de bodem van het bladerdeeg. Verdeel hier weer de blokjes gerookte kipfilet overheen en bedek met de andere helft van de broccoli. Schenk het eimengsel gelijkmatig over de hele bodem en strooi er als laatste de geraspte cheddar overheen.
- Zet de taartvorm in de voorverwarmde oven en bak de hartige taart in 25-30 minuten goudbruin en gaar. Als het midden van de taart gaar is, haal je hem uit de oven. Laat hem nog 5 minuten staan voordat je hem uit de vorm haalt en aansnijdt. Serveer met een lekkere salade. Enjoy!
Leuke variant Hilde! Ik vind cheddar ook altijd zo lekker in hartige taart.