Wijn & spijs | Kies de juiste wijn bij het kerstdiner
Nog even en dan is het Kerst. Het feest waarbij het voornamelijk draait om het diner. En wat is een kerstdiner nou zonder wijn!? Daarom heeft Abels Wijnen een aantal tips samengesteld die jou helpen bij het vinden van de juiste wijn bij het kerstdiner.
Een goede wijn spijs combinatie
Een goede wijn spijs combinatie is erg belangrijk. Kies je een wijn die niet goed bij het gerecht past, dan worden smaken overschaduwd. En dat wil je natuurlijk niet wanneer je zoveel aandacht hebt besteed aan het samenstellen van een mooi kerstdiner. Kies je de juiste wijn, dan worden de smaken van het gerecht en de wijn versterkt, waardoor je dus extra kan genieten!
Voor een goede wijn spijs combinatie dien je rekening te houden met een paar aspecten: smaak, structuur, sauzen en bijgerechten. Om de juiste wijn te vinden, dien je rekening te houden met de belangrijkste eigenschappen van het gerecht. Hieronder volgen een paar tips.
1.Textuur & smaak
Kijk goed naar de smaken en structuren die overeenkomen in de wijn en het gerecht. Deze versterken elkaar namelijk. Denk bijvoorbeeld aan een combinatie van botersaus met Chardonnay. Deze zijn beide boterachtig.
Aanrader: Chardonnay, zoals Montgras Estate, is heerlijk bij een visgerecht met botersaus
2.Combineer zuren of tannines met ‘vettig’
Heeft je wijn veel zuren of tannine? Dan kun je deze goed combineren met vettige gerechten. Er is echter wel eén uitzondering op de regel: vermijd romige sauzen.
Aanrader: Sauvignon Blanc, zoals Manoir Grignon Sauvignon Blanc, is heerlijk bij gefrituurde gamba’s.
3.Combineren met pittig en kruidig
Bij pittige gerechten adviseren we een wijn met veel suikers. Dit zorgt namelijk voor een goede balans en daarnaast blust het scherpe tonen af. Wil je de scherpte juist versterken? Kies dan een wijn met veel alcohol, tannine of kruiden.
Aanrader: Gewürztraminer, zoals Michel Léon Gewürztraminer, is heerlijk bij Aziatische gerechten.
4.Combineer zoet met zout
Heb je een zout gerecht? Kies dan voor een zoete wijn. Het zoete wordt minder zoet en het zoute minder zout. Hierdoor ontstaat een mooie balans.
Aanrader: zoetere Italiaanse wijn, zoals Corte Magna Negroamaro Sangiovese, is heerlijk bij verschillende soorten kazen.
5.Combineer zoet met zoet
Kies bij een zoet dessert een minstens zo zoete wijn. Is de wijn minder zoet dan het dessert, dan kan deze slap overkomen. Een zoetere wijn versterkt juist de zoetheid van het dessert.
Aanrader: dessertwijn, zoals Fusta Nova Moscatel Vicente Gandia, is heerlijk bij crème karamel.
6.Welke wijn bij gourmet?
Voor velen is gourmetten vaak een onderdeel van het kerstdiner. Een perfecte wijn hierbij is een fruitige, klein beetje ronde wijn. Deze past er goed bij, omdat gourmet vaak uit veel verschillende vis- en/of vleessoorten bestaat. Is je wijn te licht, dan vallen smaken van het gerecht weg. Is je wijn te zwaar, dan overheersen bepaalde smaken waardoor het minder lekker wordt. Let erop dat de wijn niet meer dan 14% alcohol bevat. Eet je voornamelijk vis- en groentegerechten, dan adviseren we een volle Chardonnay of een kruidige Pinot Gris.
Aanrader: wijn van de Merlot, zoals de Montgras Estate Merlot.
7.Welke wijn bij kalkoen?
Kalkoen is de meest voorkomende associatie met het kerstdiner. Hierbij kun je kiezen voor een witte of een rode wijn. Wil je liever wit dan kies je een volle en rijke Chardonnay. Heb je voorkeur voor rood dan kies je een fruitige en sappige Sangiovese met weinig tannines. Heb je een stevig gevulde kalkoen, kies dan een stevige wijn met veel fruit. Denk aan een Saint-Emillion. Ook een houtgerijpte Chardonnay is een perfecte keuze. Dit gaat overigens ook goed samen met gebakken kalkoen. Gerookte kalkoen is meer uitgesproken en stevig en vraagt dan ook om een stevige wijn, zoals Pinot Gris of houtgerijpte Chardonnay.
Wijn voor de feestdagen
Hopelijk hebben we je de juiste tips kunnen geven en schenk jij de perfecte wijn bij het kerstdiner. Om je nog een klein beetje op weg te helpen, vind je hier de volledige selectie met wijn voor de feestdagen.
Bedankt voor het advies om bij een zoet dessert een minstens zo zoete wijn te kiezen! Mijn man is binnenkort jarig, en ik wil een leuke verjaardagsparty voor hem organiseren. Hij houdt van Spaanse wijn, en ik zorg ervoor dat ik een wijn kies die bij alle gerechten past.
Het was voor mij ook een echte eyeopener! Gefeliciteerd alvast!