Pannenkoeken, American pancakes of deze gezondere variant. Ik vind ze allemaal heerlijk! Vooral met een flinke berg vers fruit ernaast, een schep Griekse yoghurt of kwark, beetje ahornsiroop. Genieten! En zoals gezegd, zijn deze pancakes met havermout en banaan best heel gezond. Ze zijn ook een stuk zoeter dan normale pannenkoeken en daardoor gegarandeerd een echte hit bij de minderjarige tafelgenoten.
Wat bij dit recept belangrijk is om rekening mee te houden, is dat het beslag niet echt op een pannenkoekenbeslag lijkt. Doordat je met gemalen havermout werkt, blijft het wat korrelig en je zult ook wat stukjes banaan blijven zien. Laat dit je niet tegenhouden, want zo gauw je gaat bakken en de pancakes proeft, weet je dat al die zorgen voor niets zijn geweest.
Nog een tip: ik gebruik twee pannenkoekspatels om ze om te draaien. Aangezien de bovenkant nog niet gestold is wanneer je ze moet omdraaien, kun je het beste aan beide kanten voorzichtig een spatel eronder steken en dan in één keer de pancake flippen. Wacht je namelijk tot de bovenkant wel helemaal gestold is, dan is de onderkant inmiddels zwartgeblakerd en dat smaakt toch een stuk minder lekker. Geloof me, ik heb het geprobeerd!
Dit heb je nodig
(voor 10-12 stuks)
70 gram havermout
2 theelepels bakpoeder
flinke snuf zout
2 theelepels kaneel
2 rijpe bananen
2 eieren, losgeklopt
2 eetlepels honing
3 eetlepels melk
boter of olie om in te bakken
Zo maak je ze
- Maal de havermout in een hakmolentje of keukenmachine zo fijn mogelijk. Meng het havermoutmeel met bakpoeder, zout en kaneel in een ruime kom.
- Neem een andere kom en prak hierin de bananen zo fijn mogelijk. Klop hier de eieren, melk en honing goed doorheen.
- Voeg nu de natte ingrediënten toe aan de kom met het havermoutmengsel en roer alles goed door elkaar heen tot een beslag.
- Verhit een koekenpan op laag tot middelhoog vuur en laat de olie of boter warm worden. Schep met een juslepel drie lepels beslag in de pan zodat je 3 pancakes tegelijk kunt bakken. Zo gauw zich belletjes aan de bovenkant vormen, draai de pancakes dan voorzichtig om met twee spatels. Bak nog ongeveer 2 minuten aan de andere kant en haal ze dan uit de pan. Leg ze op een bord en bedek ze met aluminiumfolie zodat ze warm blijven terwijl je de rest van de pancakes bakt.
- Serveer de pancakes met vers fruit naar smaak, een flinke lepel Griekse of Turkse yoghurt of kwark en schenk er een beetje honing overheen. Enjoy!
Oh wat lekker! Ik ben erg benieuwd naar hoe ze smaken!
Deze zijn verrukkelijk! Mijn kinderen vragen er ook regelmatig naar 😉