Bekentenis: Ik heb voor het eerst een kwarktaart gemaakt. Echt, voor de allereerste keer. Althans, de niet gebakken variant dan, want de New York cheesecake maakte ik al veel vaker. En ook al vind ik die ontzettend lekker, toch is deze creatie in mijn ogen meer een taart voor in de herfst of winter. Om iets te maken dat meer bij de lente en zomer past, besloot ik dan ook voor een no-bake kwarktaart te gaan.
Op de markt had ik 5 limoenen voor een euro gescoord (yeah!) en ik had geen idee wat ik ermee zou gaan doen. Totdat mijn oog op een pak Nizza kokoskoekjes viel dat ik in de kast had staan. Limoen en kokos, altijd een goed idee. En zo ontstond dus dit recept. Soms heb je iets in je hoofd en pakt het nog beter uit als dat je ooit had gedacht. Dat had ik dus bij deze kwarktaart. Een knapperige bodem van kokoskoekjes met een heerlijk frisse topping van kwark met limoen. Zomerser krijg je de kwarktaart niet. Beloofd!
Dit heb je nodig
(voor een springvorm van 19 cm)
125 gram Nizza kokoskoekjes
40 gram kokosolie, gesmolten
350 gram kwark
200 ml slagroom
75 gram kristalsuiker
125 ml limoensap (ca. 5 kleine limoenen)
rasp van 5 kleine of 2 grote limoenen
3 blaadjes gelatine
Zo maak je het
Maak de bodem
- Vet de springvorm licht in en bedek de bodem met bakpapier. Zet even opzij.
- Doe de koekjes in de keukenmachine en maal ze helemaal fijn. Voeg de gesmolten kokosolie toe en laat nog even draaien tot het de consistentie van nat zand heeft. Geen keukenmachine? Doe de koekjes dan in een stevige plastic zak en verkruimel ze door met een deegroller of pan er op te slaan.
- Doe het mengsel voor de bodem in de springvorm en verdeel het over de bodem. Maak het glad met de achterkant van een lepel of de bodem van een glas. Zet de springvorm nu minimaal een kwartier in de koelkast.
Maak de topping
- Laat de gelatineblaadjes weken in koud water. Verwarm ondertussen het limoensap met de rasp in een pannetje, maar laat het niet koken. Haal het pannetje van het vuur. Knijp de gelatineblaadjes goed uit en roer deze door het warme limoensap tot ze helemaal zijn opgelost. Laat het daarna in het pannetje een beetje afkoelen.
- Klop de slagroom en suiker lobbig met een (stand)mixer. Roer in een ruime kom de kwark even goed los en spatel hier de slagroom doorheen. Roer als laatste het iets afgekoelde limoensap erdoorheen tot alles goed is vermengd.
- Haal de springvorm weer uit de koelkast en schenk hier het kwarkmengsel in. Strijk de bovenkant glad met een spatel of lepel en zet de springvorm nogmaals in de koelkast, maar nu voor minimaal 3 uur.
Wanneer de taart volledig is opgestijfd, snij dan voorzichtig met een mesje de randen los van de springvorm en haal de rand eraf. Schuif met een grote spatel de taart op een mooie schaal of bord. Enjoy!
Anne-Marie zegt
Lijkt me echt verrukkelijk, is ook de beste combi wat mij betreft!
Hilde zegt
Zo heerlijk zomers! 😉
chris M. zegt
kan ik de kokosolie ook vervangen door boter?
Hilde zegt
Hi Chris,
Ja hoor, dat kan zeker vervangen worden!
Groetjes
Hilde