Misschien ken je ze wel, die vlechtbroodjes van bladerdeeg met stukjes pecannoot en ahornsiroop. Zo lekker! Ik vind die combinatie van smaken zo verrukkelijk dat ik besloot om vanuit die gedachte een granola te maken.
Ik gebruikte voor deze granola de Sweet Maple stroop van Steviala als zoetmiddel. Dit is een prima vervanging voor traditionele ahornsiroop en smaakt minstens zo lekker! Als aanvulling op de knapperige granola voegde ik gedroogde cranberry’s en appel toe. Je kunt hier natuurlijk helemaal naar eigen smaak in variëren met andere soorten gedroogd fruit zoals rozijnen of gedroogde abrikozen. Wat jij het lekkerst vindt, is prima!
Dit heb je nodig
(voor een flinke pot van ca. 700 gram)
250 gram havermout
75 gram pecannoten, grof gehakt
25 gram walnoten, grof gehakt
50 gram lijnzaad
50 gram zonnebloempitten
3 tl kaneel
120 ml arachideolie
5 el Sweet Maple stroop
100 gram gedroogde cranberry’s, grof gehakt
20 gram gedroogde appel, in stukjes
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 160 graden.
- Meng in een ruime kom de havermout, pecannoten, walnoten, lijnzaad, zonnebloempitten en kaneel. Roer in een andere kom de arachideolie en sweet maple stroop goed door elkaar. Doe dit mengsel dan bij de droge ingrediënten in de kom en schep het net zolang om totdat alles bedekt is met een dun laagje. Er mogen geen droge stukjes meer over zijn.
- Doe het granola-mengsel in een ovenschaal of verdeel het over een met bakpapier beklede bakplaat en schuif deze in de voorverwarmde oven.
- Bak de granola bruin en knapperig in ongeveer 40 minuten, waarbij je het mengsel om de 10 minuten even omschept. Haal de ovenschaal of bakplaat uit de oven en laat de granola volledig afkoelen. Schep dan de cranberries en appel er doorheen.
Bewaar de granola in een goed afgesloten pot. Enjoy!
[…] Maple pecan granola – Slowfoody […]