Wanneer ik weer eens iets heb gebakken waarbij ik eiwitten overhoud, zoals cupcakes, dan is mijn middelste zoon altijd heel erg blij. Hij weet namelijk dat ik dan meestal schuimpjes maak en daar is hij echt enorm gek op.
Die schuimpjes, of meringues zijn inderdaad ontzettend lekker en heel erg makkelijk zelf te maken. Voor deze, meest simpele variant heb je ook maar 3 ingrediënten nodig en een goede (liefst stand)mixer. De oven doet de rest voor je. Heerlijk toch?
Dit recept is de echte basis voor meringues, maar je kunt er natuurlijk nog veel meer mee doen. Voeg een paar druppels kleurstof toe voor een mooi effect of versier ze met streepjes gesmolten chocolade zo gauw ze helemaal afgekoeld zijn. Je kunt ze met een spuitzak een mooie vorm geven of juist rustieke bergjes maken met 2 lepels. Er zijn zoveel opties, maar de basis krijg je hierbij van mij!
Het is heel belangrijk dat je (niet glazen) kom vetvrij is, anders zal het schuim niet stabiel blijven. Zorg ook dat je eiwitten helemaal vrij zijn van eigeel, want ook dat is vet en zal je schuim dus verpesten.
Dit heb je nodig
2 eiwitten
100 gram kristalsuiker
citroensap
Zo maak je ze
- Neem een stukje keukenpapier en doe hierop een paar druppels citroensap. Wrijf hiermee de kom en garde heel goed in. Verwarm dan je oven voor op 100 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Doe de eiwitten met een paar druppels citroensap in de kom en zet de mixer op middelhoge stand. Blijf de eiwitten kloppen tot ze een beetje stijf beginnen te worden en voeg dan twee eetlepels suiker toe. Zo gauw deze volledig zijn opgelost, voeg je de volgende 2 eetlepels toe. Ga zo door tot alle suiker op is.
- Je schuim is klaar als het stijve pieken vormt en mooi glanst. Om te testen of alle suiker is opgelost, wrijf je een beetje schuim tussen je vingers. Is het glad dan is het klaar. Voel je nog korreltjes dan zet je de mixer weer aan.
Wil je een kleurtje aan de meringues geven, dan doe je dat nu. Druppel wat kleurstof in het schuim en spatel dit er voorzichtig doorheen. Doe je het te wild dan zakt je schuim in.
- Nu kun je de meringues gaan vormen. Vul een spuitzak met het schuim en spuit hiermee de gewenste vormpjes op het bakpapier. Of neem twee lepels en schep hiermee hoopjes op de bakplaat. Let er wel op hoe hoog je ze maakt, want hoe hoger ze zijn, hoe langer het duurt voordat ze binnenin droog zijn.
- Zet de bakplaat in de voorverwarmde oven en laat de meringues in ongeveer 2 uur drogen.
Bewaar de meringues in een luchtdichte verpakking en geniet!
[…] grote meringues uit de supermarkt (of naar dit recept) 200 ml verse slagroom 0,5 el suiker 250 gram rood fruit, vers of diepvries (dan wel ontdooien voor […]