Santa Maria Ambassadeur
Een tijdje geleden werd mij gevraagd of ik dit jaar ambassadeur wilde worden voor Santa Maria. Daar hoefde ik niet heel lang over na te denken, want hoewel ik in principe nooit met zakjes en pakjes werk, maak ik voor dit merk zeker een uitzondering. De smaken van de kruidenmixen zijn authentiek en bevatten niet veel meer dan wat ik zelf zou toevoegen. Voor het gemak is dit dus heel handig om in huis te hebben.
Vega Tex Mex
De eerste challenge die ik en mijn collega-ambassadeurs hebben gekregen, is om een vegetarisch gerecht te maken. Als je mij dit een jaar geleden had gevraagd, had ik me wel even achter de oren moeten krabben. Maar doordat ik steeds vaker geen vlees eet, was deze challenge niet echt een uitdaging. Natuurlijk wilde ik wel een origineel recept bedenken en volgens mij is dat wel gelukt. In plaats van een ‘standaard’ wrap of chili, die ook zeker even door mijn hoofd zijn gegaan, heb ik gekozen voor een lauwwarme salade met geroosterde zoete aardappel. En zo lekker als het in mijn hoofd al klonk, zo heerlijk was het eindresultaat. Ik serveerde de salade met quesadilla’s, gevuld met cheddar en lente-ui. Om je vingers bij op te eten!
Dit heb je nodig
(voor 4 personen)
500 gram zoete aardappel, geschild en in blokjes van 2 bij 2 cm
2 el Santa Maria fajita seasoning mix
2 el arachide-olie (of andere plantaardige olie)
1 mango
1 avocado
2 trostomaten
1 blikje (150 gram) crispy mais
1 blikje (200 gram) zwarte bonen
sap en rasp van een halve limoen
verse koriander
Voor de quesadilla’s
8 Santa Maria mini tortilla’s
200 gram geraspte cheddar
2 lente-uitjes, in ringetjes
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier. Doe de stukjes zoete aardappel in een kom en voeg hier de fajita seasoning mix en de olie aan toe. Roer goed door elkaar tot alle aardappel bedekt is met een laagje olie en kruiden. Verspreid de aardappel dan over de beklede bakplaat en schuif deze in de oven. Rooster de zoete aardappel in ca. 15 minuten gaar.
- Snijd de mango in stukken, haal de schil eraf en snijd in ongeveer gelijke blokjes. Snijd ook de avocado in blokjes, net zo groot als de mango en besprenkel meteen met het sap van de halve limoen. Dit zorgt ervoor dat de avocado niet verkleurt. Snijd dan de tomaten in vieren, verwijder de zaadlijsten en pitjes en snijd het vruchtvlees in blokjes. Doe de mango, avocado en tomaat in een mooie schaal en meng alles goed door elkaar.
- Laat de mais uitlekken. Doe de zwarte bonen in een zeefje en houd deze even onder de koude kraan totdat het water dat er vanaf komt helder van kleur is. Laat even staan om helemaal uit te lekken. Voeg daarna samen met de mais toe aan de schaal en roer even om.
- Wanneer de zoete aardappel gaar is, haal dan de bakplaat uit de oven en laat deze even staan zodat het iets kan afkoelen. Zo gauw de aardappel lauwwarm is, voeg je het toe aan de schaal en schep je het voorzichtig om. Garneer met verse koriander, serveer met de quesadilla’s en enjoy!
Maak de quesadilla’s
- Verwarm een eetlepel olie in een koekenpan op middelhoog vuur. Leg hierin een mini tortilla, bestrooi met een handje geraspte cheddar en wat ringetjes lente-ui en bedek met nog een tortilla. Laat de quesadilla een paar minuten zo bakken tot de kaas grotendeels is gesmolten en keer hem dan om. Bak hem aan de andere kant nog een minuut of 2 en haal hem dan uit de pan. Houd de quesadilla warm op een bord onder aluminiumfolie terwijl je de volgende bakt. Snijd ze in vieren en serveer ze bij de salade.
[…] Mexicaanse zoete aardappelsalade – Slowfoody […]