Chocolade en karamel zijn een ‘match made in heaven’. Dat weet jij net zo goed als ik, toch? En het is ook nog eens een combinatie die je op zoveel manieren kunt gebruiken.
Toen ik van Bloginsiders en Chickslovefood een flink pakket chocolade kreeg om recepten mee te bedenken, bedacht ik me dan ook geen twee keer. Ik had al langer het idee om cupcakes met chocolade en karamel te bakken en dit was het welbekende laatste zetje dat ik nodig had. Dus: bak ze, geniet ervan en bedank me later!
Dit heb je nodig
(voor 12 stuks)
130 gram bloem
50 gram cacao
½ tl bakpoeder
¼ tl baking soda
¼ tl zout
½ tl oploskoffie (poeder)
200 gram suiker
120 ml arachideolie
120 ml zure room
60 ml handwarm water
2 eieren
1 tl vanille-extract
12 rolo’s
Voor de vanille-frosting
120 gram roomboter, op kamertemperatuur
120 gram roomkaas, op kamertemperatuur
200 gram poedersuiker
1 tl vanille-extract
12 rolo’s
Zo maak je ze
- Verwarm de oven voor op 175 graden en plaats 12 papieren cupcakevormpjes in een muffinvorm.
- Meng in een kom bloem, cacao, bakpoeder, baking soda en zout goed door elkaar. Zet opzij.
- Doe de suiker met de oploskoffie in een andere, ruime kom en schenk hier het water bij. Roer het even flink door met een garde tot de suiker en koffie beginnen op te lossen. Voeg dan de zure room toe en roer nogmaals goed. Doe eerst één ei erbij en roer deze er doorheen. Wanneer deze helemaal is opgenomen, voeg je het tweede ei toe. Schenk de olie erbij en roer net zolang tot je een egale massa hebt. Meng als laatste het vanille-extract er goed doorheen.
- Voeg nu de droge ingrediënten in delen toe aan de natte. Wacht telkens tot alles is opgenomen voordat je weer wat erbij doet. Ga door tot alles vermengd is en het een egaal mengsel is.
- Vul elk cupcakevormpje voor ongeveer de helft met beslag. Leg in het midden van het beslag een rolo en verdeel dan het overige beslag over de 12 vormpjes.
- Bak de cupcakes in ongeveer 25 minuten gaar. Je kunt de gaarheid testen door een satéprikker in het midden van een cupcake te prikken. Komt deze er schoon uit dan zijn ze klaar om uit de oven te halen.
- Laat de cupcakes volledig afkoelen op een taartrooster.
Maak de vanille-frosting
- Doe de boter in de kom van je mixer en zet deze op middelhoge snelheid aan. Klop de boter tot hij lichter van kleur en romig is. Voeg nu de roomkaas toe en mix net zolang tot het een egaal mengsel is geworden.
- Zet de mixer op de laagste stand en voeg de poedersuiker in delen toe. Wacht steeds tot de suiker volledig is opgenomen voordat je een nieuwe lepel toevoegt. Meng als laatste het vanille-extract er kort doorheen.
De cupcakes decoreren
- Doe de vanille-frosting in een spuitzak met een spuitmondje naar wens.
- Neem de afgekoelde cupcakes en spuit op elk cakeje een mooie rozet vanille-frosting. Leg hier een rolo op en serveer.
Enjoy!
Geef een reactie