Cajun kipnuggets
Als Andrea en Priya een nuggetchallenge beginnen, dan kan ik natuurlijk niet anders dan daar volop in meegaan! Want ik ben gek op kipnuggets, en dan vooral op zelfgemaakte uiteraard. Ik wist ook meteen dat ik voor nuggets met cajunkruiden wilde gaan, want dat is nou eenmaal één van mijn lievelingscombinaties met kip. En in plaats van kipfilet koos ik voor kippendijfilet, aangezien dit vlees vele malen malser blijft tijdens het bakken. Zo geschiedde..
Om maar eens stil te staan bij de kipnuggets die je in de supermarkt koopt.. Ik heb voor de grap opgezocht wat hiervan de ingrediënten zijn. Schrik niet, ik heb ze hieronder voor jullie neergezet:
25% mechanisch gesepareerd kippenvlees, water, tarwebloem, plantaardige oliën (palm, raap), paneermeel (tarwebloem, water, gist, zout), kippencollageen, soja-eiwitconcentraat, zout, dextrose, emulgatoren: E450, E451 en E452, natuurlijk aroma
Dat zijn maar liefst 10 ingrediënten, waaronder 3 emulgatoren en slechts 25% kippenvlees. Mijn kipnuggets bestaan voor 99% uit kippenvlees en een heerlijk krokant laagje panko. Oh ja, en je hebt maar de helft van de ingrediënten nodig. Maken dus!
Dit heb je nodig
(voor 20 grote of 30 kleine nuggets)
675 gram kippendijfilet
5 tl cajunkruiden
1 ei, losgeklopt met een eetlepel melk
bloem
panko (Japans broodkruim)
olie en boter om in te bakken
Verder heb je nodig
keukenmachine
Zo maak je ze
- Snijd de kippendijfilet in stukken en doe deze, samen met de cajunkruiden in de keukenmachine. Maal het zo fijn mogelijk. Er mogen nog wat grovere stukjes in zitten, maar niet teveel.
- Zet 3 diepe borden/schalen naast elkaar. Doe in het eerste bord de bloem, in het tweede het losgeklopte ei en in het derde de panko.
- Neem nu een flinke eetlepel (voor grote nuggets, iets minder dan een eetlepel voor kleinere) van het kipmengsel en vorm hier met je hand een nugget van. Haal deze eerst voorzichtig door de bloem, daarna door het ei en als laatste door de panko. Leg de nugget daarna op een schaal/plank en ga verder met de rest tot alle nuggets gevormd zijn.
- Zet 2 koekenpannen om middelhoog vuur en doe in beide een eetlepel boter en een eetlepel olie. Zo gauw de pan warm genoeg is, leg je de nuggets in de pan. Bak ze eerst een minuut of 5 aan de ene kant en draai ze daarna om. Zo gauw beide kanten goudbruin zijn (ongeveer 12-15 minuten), zijn de nuggets klaar om geserveerd te worden. Bijvoorbeeld met heerlijke frietjes, appelmoes en ranchdressing. Enjoy!
Wat een heerlijk recept! Ik proef het al bijna
Ze zijn echt zo ontzettend lekker!
Deze lijken me super lekker! Vooral met kippendij.
Ja, die kippendij maakt het zo ontzettend mals. Ik gebruik haast nooit meer filet eigenlijk..