Cannelloni | Kippendijen en bacon | Foodblogswap
Iedereen die wel eens een bezoekje aan het blog van Véronique (en Marco) heeft gebracht, begrijpt hoogstwaarschijnlijk wel hoe ontzettend moeilijk het was om een keuze te maken voor de Foodblogswap van november. Naast het feit dat ze ruim 1300 (!) recepten online hebben staan, zien ze er ook nog eens stuk voor stuk watertandend lekker uit. Gelukkig hebben ze een fijne zoekoptie, die ik maar heb gebruikt toen ik kippendijen ontdooid had. De talloze opties die hier uit rolden, leken me allemaal heerlijk, maar de cannelloni sprak me het allermeest aan. Zeker omdat het niet het makkelijkste of snelste recept is om te maken. Een uitdaging is ook wel eens fijn, toch?
Verse pasta
Sinds een paar maanden ben ik de trotse eigenaar van een automatische pastamachine. Bloem, water en ei netjes afwegen, in het apparaat doen, aanzetten en hij doet verder (bijna) al het werk. Hartstikke fijn apparaat en superleuk om met (klein)kinderen verse pasta te maken. Ik wilde voor dit recept eigenlijk de pastavellen ook zelf maken, maar heb toch uiteindelijk ervoor gekozen om droge cannelloni uit de supermarkt te gebruiken. De volgende keer, en die komt er zeker, wil ik ze wel from scratch maken. Dat vult denk ik ook een stuk makkelijker.
Goed gereedschap
De reden dat ik een volgende keer verse pastavellen ga gebruiken, is omdat ik behoorlijke ruzie heb gehad met de spuitzak(ken) die ik gebruikte. Ik begon namelijk met een papieren wegwerpversie.. Dikke tip: Niet doen! Bij de eerste poging knipte ik een te groot stuk van de voorkant af, waardoor ik de cannelloni niet goed kon vullen. Ik hevelde de inhoud over in een nieuwe, papieren spuitzak. Maar na het vullen van twee rolletjes scheurde deze spuitzak en moest ik de inhoud alsnog overdoen in een kunststoffen variant. We aten iets later dan gepland..
Slowfoody-twist
Normaliter verander ik best veel aan een recept voor de Foodblogswap. Deze keer heb ik echter zo weinig mogelijk aan het origineel getornd. Alleen de basilicum in de tomatensaus verving ik door verse oregano en tijm. Die tijm liet ik trouwens ook weer terugkomen in de vulling van de cannelloni. De andere twist mislukte helaas. Ik wilde de schotel bestrooien met een mengsel van Parmezaan en mozzarella. Die laatste kaas (net gekocht) bleek alleen niet goed meer, waarschijnlijk een gaatje in de verpakking.
De meningen aan tafel waren trouwens unaniem: Heerlijk! Wat een ontzettend lekker recept is dit. Serveer er een lekkere salade bij, misschien nog wat knapperige focaccia en geniet!

Cannelloni | Kippendijen en bacon
Ingrediënten
Method
- Verwarm de oven voor op 190 graden en vet een ruime ovenschaal (of 2 minder grote schalen) licht in.
- Verhit olijfolie in een ruime hapjespan en fruit hierin de helft van de gesnipperde sjalotjes tot ze glazig beginnen te worden. Doe de helft van de knoflook erbij en fruit deze nog 2 minuten mee. Voeg dan de tomatenblokjes toe en breng alles aan de kook. Zet het vuur lager en laat de saus 10 minuten zachtjes pruttelen. Ris ondertussen de tijm van 2 takjes en trek de blaadjes van de takjes oregano. Haal de pan van het vuur en voeg de helft van de tijm en alle oregano toe. Pureer de saus met een staafmixer totdat deze mooi glad is. Breng op smaak met zout en peper en zet even opzij.
- Snijd de kippendijen en de gerookte bacon in grove stukken. Doe deze in de kom van je keukenmachine (foodprocessor), samen met de andere helft van de sjalotjes en knoflook en vermaal dit een halve minuut tot je de consistentie van kippengehakt hebt. Voeg de overgebleven tijm, het ei, 100 ml slagroom, 100 gram Parmezaanse kaas en peper en zout naar smaak toe en meng nog een seconde of 10.Doe dit mengsel in een spuitzak (zonder spuitmondje), sluit deze goed af en leg in de koelkast.
- Voor de Parmezaanse kaassaus:Neem een ruime steelpan en zet deze op middelhoog vuur. Smelt hierin de boter en voeg dan de bloem toe. Roer dit een minuut met een houten spatel, zodat de bloem goed gaart. Voeg nu de melk beetje bij beetje toe en roer met een garde zodat er geen klontjes ontstaan. Wacht steeds tot de melk helemaal is opgenomen tot je weer wat toevoegt. Voeg als laatste de overgebleven slagroom toe. Doe als laatste de rest van de Parmezaanse kaas erbij en roer ook dit er goed doorheen.
- Neem de ingevette ovenschaal en begin met 3/4 van de tomatensaus. Verdeel deze goed over de bodem. Haal de spuitzak met de vulling uit de koelkast en vul de cannelloni. Leg de rolletjes naast elkaar in de ovenschaal en giet de rest van de tomatensaus hier overheen. Roer de kaassaus nog even goed door en schenk ook deze over de cannelloni. Rasp nog wat extra Parmezaan over de schotel en dek de schaal voorzichtig af met aluminiumfolie.
- Zet de ovenschaal in de voorverwarmde oven en bak deze de eerste 20 minuten met de aluminiumfolie er overheen. Haal de folie er daarna vanaf en laat de cannelloni nog 10-15 minuten in de oven, of tot de kaas goudbruin is.Garneer met verse tijm en serveer met een frisse salade. Enjoy!
Hmmm lekker!!!
Echt heel lekker! Zo blij dat ik dit recept heb uitgekozen voor de swap 🙂