Eén van de eerste recepten die ik op mijn blog plaatste, was dat voor chocolate chip cookies. Dat recept blijft de favoriet hier in huis en ik doe er inmiddels ook veel meer mensen een plezier mee. Dus toen mijn zoon recentelijk jarig was en op school ging trakteren, vroeg hij mij dan ook om deze voor hem te bakken. Er was alleen één probleempje: een vriendinnetje is glutenintolerant dus wilde hij daar graag iets anders voor hebben als traktatie.
Nu ben ik de beroerdste niet en bakte ik al eerder een kleine batch glutenvrije koekjes speciaal voor haar. Maar nu had ik net een pakketje glutenvrije producten ontvangen van Urtekram en kon ik dus best wel even experimenteren. Ik maakte dus alle koekjes glutenvrij en iedereen vond ze heerlijk! Ook zonder gluten werd het een koekje dat zacht van binnen en knapperig van buiten was. Ze waren zelfs zo goed gelukt, dat mijn zoon vroeg of ik ze niet altijd op deze manier kon maken.
Met dit recept bak je ongeveer 35 stuks, want ik moest een hele klas voorzien van koekjes. Heb je minder nodig? Deel dan gerust de ingrediënten door twee!
Dit heb je nodig
(voor ca. 35 stuks)
400 gram (Urtekram) glutenvrije bloem
1 tl baking soda
2 tl bakpoeder
150 gram boter of margarine, op kamertemperatuur
200 gram lichtbruine basterdsuiker
150 gram fijne kristalsuiker
snuf zout
2 eieren
2 tl vanille-extract
150 gram chocolade naar keuze, in stukjes gehakt
Zo maak je ze
- Verwarm je oven voor op 160 graden en bekleed twee bakplaten met bakpapier.
- Meng in een kom de bloem met de baking soda en het bakpoeder. Zet even opzij.
- Doe de zachte boter met beide suikers en een snuf zout in de kom van je standmixer en meng het op middelhoge snelheid net zolang tot het luchtig en lichter van kleur is. Voeg dan het eerste ei toe en wacht tot dit volledig is opgenomen voordat je het tweede ei erbij doet. Voeg dan het vanille-extract toe en zorg dat dit ook goed vermengd is.
- Doe het bloemmengsel in de kom en zet de mixer op de laagste stand. Wanneer alle bloem net vermengd is, zet je de mixer meteen uit. Schraap met een spatel de randen goed schoon en roer het nogmaals goed door. Spatel nu de gehakte chocolade gelijkmatig door het deeg.
- Maak balletjes van 1,5 eetlepel van het deeg (of gebruik hiervoor een ijstang) en leg deze met 6-8 tegelijk op de beklede bakplaat. Druk ze een beetje plat en schuif de bakplaat in de voorverwarmde oven.
- Bak de koekjes in 20-25 minuten goudbruin en gaar. Haal de bakplaat uit de oven en schuif de volgende erin tot alle deeg op is. Laat de koekjes op een taartrooster afkoelen en bewaar ze in een luchtdichte trommel. Enjoy!
Wat een mooi compliment van je zoontje! Ga je ze nu op zijn verzoek voortaan zo maken?
Nog nooit glutenvrij bloem gebruikt. Ga ik eens proberen, ze zien er heerlijk uit!