Muffins | Blauwe bessen
Heel lang ben ik bezig geweest om hét perfecte recept te krijgen voor deze muffins met blauwe bessen. talloze recepten heb ik geprobeerd, aangepast en toch weer aan de kant gelegd. Geen enkele muffin kwam zo uit de oven als ik graag wilde. Luchtig van binnen en knapperig aan de bovenkant. Maar koppig als ik ben, ging ik toch weer aan de slag want ik moest en zou die perfecte blauwe bessen muffin toch moeten kunnen maken?!
Hallelujah!
Weer drie pogingen later had ik toch echt mijn ‘hallelujah-momentje’ te pakken, want het is me gewoon gelukt. Dit is werkelijk de perfecte combinatie van een (niet te) zoete muffin met heerlijke zoet-zurige blauwe bessen. Het dunne suikerlaagje op de bovenkant maakt het echt helemaal af.
Nu heb ik al heel vaak blauwe bessen muffins buiten de deur gegeten. En de ene keer werd ik daar ontzettend gelukkig van, terwijl andere keren echt teleurstellend waren. Zo verliepen mijn eigen bakpogingen eigenlijk ook wel. Elke keer dat ik weer een Amerikaans recept las, waarin stond dat het echt ’the best recipe’ was, ging ik enorm enthousiast aan de slag. En helaas bleek elke keer toch weer dat het bij mij anders uitpakte. Vandaar dat ik dus maar zelf met een receptuur aan de slag ben gegaan.
Vers of diepvries
Blauwe bessen zijn stiekem een beetje tricky. Ik vergelijk ze wel eens met het roosteren van pijnboompitten. Je wacht -bij wijze van- een seconde te lang en je hebt geen geroosterde, maar verbrande pijnboompitten. Zo is het ook vaak met blauwe bessen. Ze zijn in de aanbieding in de winkel (yay!), dus je neemt een emmertje/bakje mee en voordat je ze goed en wel kunt gebruiken, is de helft al beschimmeld. Precies om die reden vries ik ze vaak meteen in als ik ze heb gekocht. Dan weet ik zeker dat ik ze kan gebruiken wanneer ik wil. En groot voordeel bij het bakken, is dat ze minder snel afgeven in je baksel. Win-win! Je kunt dus ook gewoon zo’n doosje blauwe bessen uit de diepvries gebruiken als je wilt.

Muffins | Blauwe Bessen
Ingrediënten
- 195 gram bloem
- 150 gram suiker (+ extra voor bestrooien)
- ½ tl zout
- 2 tl bakpoeder
- rasp van 1 biologische citroen
- 80 ml arachideolie
- 1 ei
- 100 ml melk
- 1 tl vanille-extract
- 200 gram blauwe bessen
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden en doe 12 muffinvormpjes in een bakvorm.
- Doe de bloem, suiker, het zout, bakpoeder en de citroenrasp in een kom en roer dit goed door elkaar. Meng in een andere kom de olie met het ei, de melk en het vanille-extract.
- Voeg de natte ingredienten dan toe aan de droge en roer alles kort door elkaar tot het net vermengd is. Spatel als laatste de blauwe bessen door het beslag.
- Bestrooi elke muffin met een beetje suiker, verdeel het muffinbeslag over de 12 vormpjes en zet de bakvorm in de voorverwarmde oven.
- Bak de muffins in 15 tot 20 minuten goudbruin en gaar. Controleer de gaarheid door een satéprikker in het midden van een muffin te steken. Wanneer deze er schoon weer uit komt, zijn ze gaar.
- Laat de muffins eerst 10 minuten in de vorm staan en verplaats ze daarna naar een taartrooster om volledig af te koelen. Enjoy!
Geef een antwoord