Dit is mijn absolute lievelings als het gaat om bijgerechten. Ik maak het eigenlijk altijd als ik mie of rijst op tafel zet en het verveelt nooit. Nu ben ik sowieso al groot fan van courgette, op alle mogelijke manieren, maar deze combinatie van de knapperig geroerbakte groente met het zoute van de sojasaus en de pit van de lente-uitjes is echt verrukkelijk.
Het idee voor dit bijgerecht kwam toen ik een keer met vriendlief bij een sushi-restaurant was. Zo’n ‘all you van eat’ concept waarbij je elke gang een paar gerechtjes mag kiezen. Naast alle soorten sushi en gefrituurde hapjes kozen we ook elke ronde voor de gewokte courgette. Thuis wilde ik dit uiteraard meteen zelf proberen en ik moet zeggen dat de smaak behoorlijk goed overeenkomt. En wat ook niet onbelangrijk is: Je hebt maar 4 ingrediënten nodig en het staat binnen 10 minuutjes op tafel. Waar wacht je nog op?
Dit heb je nodig
(voor 4 personen)
2 courgettes, in flinke blokjes gesneden
3 à 4 (naar smaak) eetlepels lichte sojasaus
2 lente-uitjes, in ringetjes
2 tl sesamzaadjes, wit en/of zwart
Zo maak je het
- Verwarm een beetje olie in een wok of hapjespan op middelhoog vuur. Voeg de blokjes courgette toe en roerbak deze 3 tot 4 minuten tot ze iets zachter zijn geworden.
- Voeg de sojasaus toe en roerbak nog een minuutje.
- Schep de blokjes courgette in een mooi schaaltje en schenk de sojasaus uit de pan er overheen. Verdeel als laatste de ringetjes lente-ui en de sesamzaadje erover. Enjoy!
[…] Courgette met sojasaus van […]