Kip met cashewnoten en paksoi | Foodblogswap
De Foodblogswap van juni stond weer op de planning en deze keer heb ik het echt op het allerlaatste moment pas kunnen doen. Doordat ik net met een nieuwe baan ben begonnen, sinds 4 jaar weer in loondienst, ben ik nog heel hard op zoek naar een nieuwe balans en structuur. Dus kwam ik er pas op het allerlaatst aan toe om iets lekkers uit te kiezen van het blog van Martine. Gelukkig zag ik al snel een heerlijk recept voor kip met cashewnoten langskomen, waarvan ik zeker wist dat het hier in de smaak zou vallen.
Op herhaling
Dit was trouwens niet de eerste keer dat ik iets van Martine’s blog maakte. Eerder maakte ik al eens een overheerlijke salade van parelcouscous met kippendij naar haar recept. En vorig jaar rond deze tijd creëerde ik een hele fijne, hartige taart met gerookte kip en broccoli toen ik haar blog kreeg in de Foodblogswap. Als ik het zo eens bekijk, is kip wel een terugkomend ingrediënt wanneer ik aan Martine gekoppeld wordt. Toeval? Ik denk het wel. Dit recept van kip met cashewnoten trok in ieder geval meteen mijn aandacht, aangezien ik een snel gerecht wilde, maar dan wel eentje met heel veel smaak.
Kippendij of kipfilet
Ik hoor heel vaak dat mensen liever geen kippendij gebruiken, omdat het te vet zou zijn. Nou ben ik echt absoluut voorstander van kippendij, juist omdat het vetter en dus malser vlees is. Het wordt eigenlijk bijna niet droog wanneer je het langer bakt en is veel smaakvoller dan kippenborst. Uiteraard kun je dit recept ook maken met kipfilet, maar dan zou ik het vlees even uit de pan halen wanneer je de groente roerbakt, zodat het niet kurkdroog wordt.
Knapperige noten
Als laatste: ik heb de cashewnoten op het laatst door de saus geroerd en dat raad ik niet aan.. Ik hou zelf namelijk echt heel erg van de bite van die noten en die raak je daardoor echt kwijt. Mocht je hier geen probleem mee hebben, voeg ze dan al eerder toe. Houd jij ook van meer bite, serveer de cashewnoten dan gewoon aan tafel in een kommetje. Joe!

Kip met cashewnoten en paksoi
Ingrediënten
- 400 gram kippendijfilet in reepjes
- 100 gram cashewnoten
- 1 el verse gember geraspt
- 1 paksoi in reepjes
- 1 rode paprika in reepjes
- 1 sjalot gesnipperd
- Voor de marinade
- 1 tl baking soda
- 1,5 tl maizena
- 0,5 tl zout
- 1 tl lichte sojasaus
- 1 el rijstwijn
- 1 el water
- Voor de saus
- 3 el oestersaus
- 1 tl rijstwijn
- 1/4 tl zout
- 0,5 tl witte peper
- 3 el water
Instructies
- Roer alle ingrediënten voor de marinade goed door elkaar en meng hier de kip doorheen tot alles bedekt is. Zet 20 minuten weg op een koele plaats.
- Meng alle ingrediënten voor de saus in een ander kommetje en zet apart.
- Verhit een eetlepel olie in een wok op middelhoog vuur en bak hierin de cashewnoten goudbruin. Haal ze uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier.
- Voeg eventueel nog wat olie toe aan de wok en draai het vuur hoger. Roerbak de gember tot hij lekker gaat ruiken. Voeg de paksoi en 1 eetlepel water toe en roerbak totdat het water verdampt is. Voeg de paprika, de ui en nog een eetlepel water toe en roerbak op middelhoog vuur tot het water is verdampt.Haal de groenten dan uit de wok en doe ze even in een kom.
- Veeg de wok schoon met keukenpapier, voeg de overgebleven olie toe en roerbak de kip op hoog vuur totdat hij gaar, maar nog lekker mals is. Voeg de groenten weer toe en bak nog 30 seconden.
- Voeg de saus toe en roerbak een minuut op middelhoog vuur totdat de saus goed warm is. Serveer met rijst of mie en serveer met de cashewnoten.
Ik vind dit zelf ook zo lekker! En nu ik het bij jou lees realiseer ik me dat ik de cashewnoten er inmiddels ook pas bij het serveren overheen doe. Knapperig is lekkerder en kippendij wint het echt met stip van kipfilet. Die kip is denk ik niet zo heel toevallig, want ik ben gek op kip (levend vind ik ze eng).
Kippendij for the win! En ik wil stiekem ook wel levende kippen in mijn tuin voor de verse eitjes 🙂