Van alle producten die ik van Van Beekum Specerijen mocht ontvangen, was het karamelpoeder wel mijn grootste uitdaging. Want dat (bijna) iedereen van karamel houdt, is geen groot geheim, maar hoe verwerk je het in poedervorm in een gerecht? Nou, in meringues dus!
Gelukkig had ik weer eens een paar eiwitten over van eerder gebakken cupcakes dus ik besloot dit bijzondere poeder hierin te verwerken. Ik was echt heel erg blij dat dit een gouden keuze bleek. De meringues waren knapperig van buiten, chewy van binnen en ze hadden de heerlijke smaak van karamel. Ze zijn heerlijk om zo uit het vuistje te eten, maar zijn ook heel goed te combineren met een bolletje vanille-ijs en chocoladesaus.
Maak de kom en garde van je mixer vetvrij door deze in te wrijven met citroensap.
Dit heb je nodig
(voor 8 grote meringues)
2 eiwitten, op kamertemperatuur
snufje zout
½ tl citroensap
100 gram kristalsuiker
1 el maizena
1,5 tl karamelpoeder
Zo maak je ze
- Verwarm de oven voor op 100 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier. Zet even opzij.
- Doe de eiwitten met het snufje zout en het citroensap in de kom en zet de mixer op middelhoge snelheid.
- Wanneer de eiwitten schuimig zijn, voeg je beetje bij beetje de suiker toe. Laat de mixer dan een paar minuten draaien en doe het volgende beetje suiker erbij. Wanneer alle suiker is toegevoegd, laat je de mixer draaien tot zich stijve pieken vormen en het suiker volledig is opgelost.
- Voeg als laatste de maizena en het karamelpoeder bij de stijve eiwitten en mix nog ongeveer 30 seconden tot alles is vermengd.
- Verdeel het mengsel met twee eetlepels in 8 ovale vormpjes op de beklede bakplaat. Zet hem dan in de voorverwarmde oven en bak de meringues in ongeveer 1,5 uur knapperig. Controleer na een uur of de meringues goed loslaten van het bakpapier. Als je zachtjes op de onderkant tikt en het klinkt hol dan zijn ze klaar.
- Laat de meringues op een taartrooster even afkoelen. Enjoy!
Geef een antwoord