Kruimelkoek met havermout en compote
Als er iets is waar ik echt heel erg gek op ben, dan zijn het wel kruimels. Echt alles met kruimels er bovenop, daar word ik gewoon enorm blij van. Zoals deze bosbes- en appelcrumble of cakejes met pecancrumble er op. Het geeft gewoon een extra dimensie aan je baksel en uiteraard ook extra textuur. Dus toen ik laatst zin had om te bakken, besloot ik om ook nu iets met kruimels te maken. Het werd deze kruimelkoek, die ik voor de verandering eens niet vulde met jam, maar met een overheerlijke compote. Het resultaat was om je vingers bij af te likken. En dat deed ik dus ook.
Extra bite
De meeste crumbles worden over het algemeen gemaakt van boter, bloem, suiker en een snufje zout. Ingrediënten die de meeste mensen eigenlijk wel standaard in huis hebben. Ik vind het zelf fijn om, naast die basisingrediënten, ook nog havermout toe te voegen. Dat geeft wat meer knapperigheid en dus een beetje extra bite. En misschien, heel misschien houd ik mezelf voor dat het hierdoor ietsjes gezonder wordt..
Geen standaard vulling
Zoals al eerder gezegd, vulde ik deze kruimelkoek niet met een standaard vulling van jam. Ook al ben ik gek op een goede aardbeienjam in combinatie met die kruimels, toch koos ik voor deze variatie voor een 100% fruitcompote van Servero. Deze compote, gemaakt van appel, kers en cranberry, bestaat echt helemaal uit fruit en heeft geen andere toevoegingen als suiker. Hij is friszoet en past perfect bij de zoete, knapperige kruimelkoek. En het is dus net even iets gezonder dan de meeste gezoete jams.
Eén deeg, twee toepassingen
Wat ik nog wel het handigst vind aan het deeg voor deze kruimelkoek, is dat je het gebruikt voor zowel de bodem als de kruimels bovenop. En het grappige is dat je dan dus ook twee volledig andere soorten textuur krijgt. De bodem doet een beetje denken aan boterkoek, terwijl de bovenkant heerlijk knapperige kruimels worden. Niet alleen handig, maar ook hartstikke lekker dus! En dan nu het recept!
Kruimelkoeken met havermout en compote
Ingrediënten
- 195 gram bloem
- 115 gram havermout
- 100 gram kristalsuiker
- 75 gram lichtbruine basterdsuiker
- 0,5 theelepel zout
- 175 gram boter (gesmolten en iets afgekoeld)
- 345 gram Servero fruitcompote (appel, kers, cranberry)
Instructies
- Verwarm de oven voor op 175 graden. Vet een bakvorm van 20x20 cm licht in en bekleed met bakpapier.
- Meng in een ruime kom de bloem, havermout, beide suikers en het zout goed door elkaar. Voeg de gesmolten boter toe en roer tot alle droge ingrediënten gelijkmatig bedekt zijn met de boter.
- Houd 1/3 van het kruimelmengsel apart. Verdeel de rest over de bodem van de beklede bakvorm. Druk even goed aan zodat het een egale laag wordt. Verdeel de fruitcompote gelijkmatig over de bodem. Strooi de achtergehouden kruimels over de compote.
- Zet de bakvorm in de voorverwarmde oven voor ongeveer 30 minuten. Je kruimelkoeken zijn klaar wanneer de kruimels goudbruin gekleurd zijn. Haal de bakvorm uit de oven en laat dit eerst helemaal afkoelen voordat je het eruit haalt. Snijd dan in 12 overheerlijke kruimelkoeken. Enjoy!
Geef een reactie