Snelle Zweedse kaneelbroodjes | Foodblogswap
Twee van de drie zoons positief getest, een dikke week quarantaine en een flinke migraine-aanval maakten dat mijn idee voor de Foodblogswap van januari dit jaar toch wel iets aangepast moest worden. Ik werd deze ronde gelinkt aan het blog van Anja, waar ik ook al eens deze overheerlijke donuts van swapte. Deze keer koos ik weer voor een zoet recept en was ik van plan om het helemaal from scratch te gaan maken. Bovengenoemde factoren gooiden helaas roet in het eten. Desalniettemin werden de Zweedse kaneelbroodjes hartstikke lekker. En zeg nou zelf: snel is toch ook best wel eens fijn?
Kaneel in alles
Nu ben ik geen type dat je ergens voor wakker moet maken. Sterker nog: als ik slaap, laat me dan alsjeblieft lekker slapen! Maar er zijn wel dingen die ik onweerstaanbaar lekker vind wanneer ik wakker ben. Zoals alles met een kruimeltopping en zoete baksels met kaneel. Deze muffins bijvoorbeeld of mijn blondies met kaneel zijn overheerlijk, al zeg ik het zelf. Toen ik het recept voor deze Zweedse kaneelbroodjes bij Anja tegenkwam, was ik dan ook meteen verkocht.
Croissantdeeg als redding
Zoals gezegd liep het hier niet heel soepeltjes in huis en stond mijn hoofd er helaas niet naar om op dat moment zelf een deeg te maken. Hoe leuk ik dat normaal ook vind, want er is in mijn ogen haast niets zo tof als het creëren van brood(jes) uit een paar ingrediënten. Op bakgebied dan. Gelukkig heb ik vrijwel altijd bladerdeeg in huis, of zoals nu croissantdeeg. Eerder maakte ik al eens snelle kaneelbroodjes van bladerdeeg, die hier nog elke verjaardag op tafel komen. En standaard als eerste op gaan, ook niet onbelangrijk. Nu dus dit experiment met croissantdeeg, dat ook wonderwel goed uitpakte. Verder veranderde ik eigenlijk heel weinig aan het recept van Anja. De vulling paste ik in verhouding iets aan, aangezien ik minder deeg had. Wij hebben ervan gesmuld en ik hoop dat jij dat ook gaat doen wanneer jij ze gaat maken!
Snelle Zweedse kaneelbroodjes
Ingrediënten
- 1 blik croissants (voor 6 stuks)
Voor de vulling
- 50 gram amandelen
- 50 gram fijne rietsuiker
- 35 gram roomboter (gesmolten en iets afgekoeld)
- 2,5 tl kaneel
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed een lage bakvorm (28 x 18 cm) met bakpapier.
- Doe de amandelen en rietsuiker in een keukenmachine of het bakje van je staafmixer. Maal niet helemaal fijn, de noten mogen nog wat bite hebben. Meng dan de iets afgekoelde gesmolten boter hier doorheen.
- Rol het croissantdeeg uit tot een rechthoek en duw met je vingers de stippellijn goed dicht. Verdeel het mengsel over de helft van het deeg en vouw het dan in de lengte dubbel.
- Snijd 16 repen van het deeg en rol elke reep op tot een rolletje. Leg deze in de beklede bakvorm. Zet de bakvorm in de voorverwarmde oven en bak de Zweedse kaneelbroodjes in 15-20 minuten goudbruin en gaar.
- Bonustip: maak glazuur door 75 gram poedersuiker te mengen met melk. Voeg eerst een eetlepel toe en roer goed. Is het nog te dik, voeg dan steeds een druppel toe tot je de juiste consistentie hebt. Verdeel over de nog warme Zweedse kaneelbroodjes en enjoy!
Anja zegt
Wat een goed idee om croissantdeeg te gebruiken! Dat ga ik zeker ook eens proberen.
Hilde zegt
Soms is makkelijk en snel ook wel eens fijn ;). Ik ga ze de volgende keer met jouw deeg proberen!