Salade-weer
Salades helpen mij zo’n beetje elke zomer wel door. Vooral op van die klamme, hete dagen wanneer ik absoluut geen trek heb ik warm eten, dan gaat een frisse salade er altijd wel in. Vaak combineer ik dit dan met een lekker stuk brood met kruidenboter of zelfgemaakte pesto.
Vaak grijp ik voor een salade terug naar recepten waarvan ik weet dat ze het hier thuis altijd goed doen, zoals mijn veldsla met honing-mosterddressing of die heerlijke coleslaw die werkelijk overal bij past. Maar nu maakte ik een salade met ingrediënten die je er misschien niet zo snel in zou verwachten. Ik ontving laatst namelijk een heerlijk pakketje thuisgestuurd met brood van Soma en 3 überschattige potjes stroop van Frutesse. In eerste instantie had ik niet zoveel inspiratie voor een originele creatie. Tot het eindelijk salade-weer werd!
Hieronder vind je dan ook mijn recept voor een overheerlijke (ja echt!) salade van rucola met schijfjes appel, blauwe bessen, blokjes kaas en croutons met een hele bijzondere dressing.
Salade – rucola | appel | blauwe bes | kaas | croutons
Dit heb je nodig
(voor 4 personen)
150 gram rucola
1 zoet-zure appel (Elstar of Jonagold)
handvol blauwe bessen
100 gram kaas Pavé à la Leffe bruin (of oude kaas)
2 tl verse tijmblaadjes
2 plakjes Soma Haverkorn meergranenbrood
Voor de dressing
2 flinke tl Frutesse rinse appelstroop
2 el appelazijn
3 el arachideolie
Zo maak je het
- Doe de rucola in een mooie schaal. Was de appel, verwijder het klokhuis en snijd de appel in dunne plakjes. Verdeel deze over de rucola, samen met de blauwe bessen. Snijd de kaas in kleine blokjes en doe deze bij de salade in de schaal. Strooi de tijmblaadjes hier overheen.
- Leg de plakjes meergranenbrood op een snijplank en snijd er blokjes van ca. 2 bij 2 cm van. Verwarm een eetlepel olie in een koekenpan en leg hier de blokjes brood in. Bak ze 2 tot 3 minuten aan de ene kant tot deze goudbruin en knapperig is. Draai de blokjes dan om en bak de andere zijde nog een minuut of 2. Haal de croutons uit de pan en leg ze op een bord met een vel keukenpapier om uit te lekken en af te koelen.
- Doe de appelstroop in een kommetje en roer dit met een lepel even heel goed los. Voeg de appelazijn toe en roer dit er goed doorheen tot je geen klontjes stroop meer hebt. Roer als laatste de arachideolie erdoor tot je een mooie dressing hebt.
- Schenk vlak voor het serveren de dressing over de salade en strooi de croutons er overheen. Enjoy!
Constance zegt
Heerlijk! Bedankt voor de inspiratie! Ik heb wel enkele alternatieven gebruikt die erop leken, omdat ik niet alles precies in huis had. Ik gebruikte sesamolie, witte wijnazijn, gekruide croutons en belegen kaas i.p.v. de genoemde ingrediënten. De tijm heb ik door de dressing gemengd. We hebben genoten en eten dit binnenkort weer!
Hilde zegt
Hi Constance,
Wat leuk! Dat is ook het fijne van recepten: Je kunt ze helemaal naar je eigen smaak aanpassen ;). Doe ik ook altijd!