Zelfgemaakte pitabroodjes
In 2016 was ik samen met de vader van mijn 3 jongens op vakantie naar Kreta. Op onze eerste avond daar wisten we nog niet goed waar de fijne restaurants zaten dus we wandelden wat door de omgeving. We kwamen bij een resort waar ook een restaurant bij zat. Terwijl we op onze drankjes wachtten, kwam een ober ons versgebakken pitabroodjes met smeerseltjes brengen. Van het huis.
Pitabroodjes als hoofdgerecht
Ik weet niet of het de prille verliefdheid was, de zwoele zomeravond of de lome vakantiespirit, maar ik had werkelijk nog nooit zulke lekkere pitabroodjes gegeten. Serieus, als het aan mij had gelegen dan had ik een volledig hoofdgerecht daarvan besteld. Helaas stond dat niet op het menu.
Ik heb nu een recept voor pitabroodjes, die heel dicht in de buurt komen van degene die ik die avond heb gegeten. En deze keer heb ik ze dus zelf gemaakt, voor mijn hele gezin. Kunnen we samen genieten van heerlijke, zelfgemaakte pitabroodjes.
Lekkere combinaties
Ik kan deze broodjes heel goed puur eten, zonder iets erin of erbij. Misschien een lekkere homemade knoflooksaus ernaast om in te dippen.. Maar als ze vers uit de pan komen, hebben ze niet veel extra’s nodig. Ze zijn uiteraard heel geschikt om kipshoarma bij te eten, vooral met deze kruidenmix. Ook ontzettend lekker! En heb je er eentje over, beleg hem dan met een paar plakjes kaas, wat Turkse worst en maak er een overheerlijke Turkse tosti van. Uiteraard kun je die worst ook weglaten om er een vegetarische variant van te maken. Of vervang die worst juist door gegrilde groenten, zoals courgette of aubergine, op smaak gebracht met zout, peper en lekkere kruiden geven die echt een heerlijke bite aan je tosti. Hoe dan ook, je gaat er zeker geen spijt van krijgen!

Ingrediënten
Method
- Doe in de mengkom van je keukenmachine de gist met het lauwwarme water en laat een paar minuten staan totdat de gist volledig is opgelost.
- Voeg 350 gram bloem toe, samen met het zout en de olijfolie. Zet de machine op een lage stand en laat het rustig kneden. Zo gauw het een deeg begint te worden, voeg je de overige 55 gram bloem toe. Laat de machine nog een minuut of 6 doorkneden totdat je een soepel deeg hebt.
- Vet een andere kom in met olijfolie en plaats het deeg hierin. Dek af met huishoudfolie en laat het op een warme plaats ongeveer een uur rijzen. Je deeg is klaar wanneer het in volume is verdubbeld.
- Strooi wat bloem op het aanrecht en leg hier het deeg op. Verdeel het in 8 gelijke stukken en draai hier balletjes van. Rol elk balletje uit met een deegroller tot een diameter van zo'n 20 cm.
- Zet een koekenpan op middelhoog vuur en verhit hierin een eetlepel olie. Bak de pitabroodjes in ongeveer 4-5 minuten bruin en gaar. Keer het broodje halverwege de baktijd.
- Wanneer je de broodjes meteen gaat gebruiken, leg ze dan op een taartrooster en dek ze af met een schone theedoek. Zo drogen ze niet uit maar worden ze ook niet zompig.
Geef een reactie